Митрополит Цетиње

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио Литургују пређеосвећених дарова

Име: 06. 03. 2020 Mitropolit Cetinje; Опис: Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио Литургују пређеосвећених дарова Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Литургију пређеосвећених дарова у Цетињском манастиру.

На крају богослужења благосиљано је кољиво, у спомен на Светог великомученика Теодора Тирона.

МитрополитВладика је рекао да све што се пјева и служи у току прве недјеље Великог поста није ништа друго него је воспоминаније Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

“И на сва она збивања од настанка свијета па до Христовог Васкрсења. Зато и почињемо, и читамо у току овога поста од првих поглавља Књиге постања, о настанку свијета”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се онда редом спомињу сва збивања којима је припремано рођење Господа.

“И Његово крштење, Његово преображење, Његово распеће и Његово свето васкрсење”, казао је он.

Казао је да се посебно на сјутрашњој вечерњој Велике суботе сјећамо Светог великомученика Теодора који је мученички пострадао за Господа.

“И који је открио у своје вријеме хришћанима да не једу јела идолослужитеља. Припремио је тада прво кољиво које ми данас овдје имамо пред собом и које је било благословено за спасење и оних који су у то вријеме служили Господу и за спасење свих хришћана до наших времена”, казао је он.

Владика Амфилохије је нагласио да је пост припрема душе и тијела, очишћење од тјелесних, душевних и духовних страсти и припремање за свето причешће тијелом и крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

“Нарочито на Велики четвртак и касније, на Велику суботу и дан Христовог васкрсења”, закључио је Митрополит Амфилохије.