Mitropolit Cetinje

Mitropolit Amfilohije u Cetinjskom manastiru služio Liturguju pređeosvećenih darova

Ime: 06. 03. 2020 Mitropolit Cetinje; Opis: Mitropolit Amfilohije u Cetinjskom manastiru služio Liturguju pređeosvećenih darova Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Liturgiju pređeosvećenih darova u Cetinjskom manastiru.

Na kraju bogosluženja blagosiljano je koljivo, u spomen na Svetog velikomučenika Teodora Tirona.

MitropolitVladika je rekao da sve što se pjeva i služi u toku prve nedjelje Velikog posta nije ništa drugo nego je vospominanije Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista.

“I na sva ona zbivanja od nastanka svijeta pa do Hristovog Vaskrsenja. Zato i počinjemo, i čitamo u toku ovoga posta od prvih poglavlja Knjige postanja, o nastanku svijeta”, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se onda redom spominju sva zbivanja kojima je pripremano rođenje Gospoda.

“I Njegovo krštenje, Njegovo preobraženje, Njegovo raspeće i Njegovo sveto vaskrsenje”, kazao je on.

Kazao je da se posebno na sjutrašnjoj večernjoj Velike subote sjećamo Svetog velikomučenika Teodora koji je mučenički postradao za Gospoda.

“I koji je otkrio u svoje vrijeme hrišćanima da ne jedu jela idoloslužitelja. Pripremio je tada prvo koljivo koje mi danas ovdje imamo pred sobom i koje je bilo blagosloveno za spasenje i onih koji su u to vrijeme služili Gospodu i za spasenje svih hrišćana do naših vremena”, kazao je on.

Vladika Amfilohije je naglasio da je post priprema duše i tijela, očišćenje od tjelesnih, duševnih i duhovnih strasti i pripremanje za sveto pričešće tijelom i krvlju Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista.

“Naročito na Veliki četvrtak i kasnije, na Veliku subotu i dan Hristovog vaskrsenja”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.