Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije u manastiru Beška: Crkva Božja i Hristovi učenici utvrđuju Crkvu kroz vjekove svuda pa i ovdje

Ime: 23.05.2020, Mitropolit Amfilohije - Besjeda- Manastir Beska; Opis: Crkva Božja i Hristovi učenici utvrđuju Crkvu kroz vjekove svuda pa i ovdje Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 23. maja, na praznik Svetog apostola Simona Zilota, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, Visokopreosvećeni vladika je podsjetio na jedno od devet blaženstava koje je Hristos u besjedi na Gori izrekao: Blaženi su čisti srcem, jer će oni Boga vidjeti. Istakao je da su među onima koji su svoje srce i svoju dušu očistili i Sveti Božiji ugodnici koje danas proslavljamo: Prepodobna Isidora Jurodiva, koja se pravila luda, da bi skrila svoju vrlinu i svoj podvig i u srcu i duši svojoj samo sa Gospodom razgovarala, Simon Revnitelj, jedan od dvanaest velikih apostola, na čijem vjenčanju u Kani galilejskoj je Gospod učinio prvo čudo, pretvoriviše vodu u vino, kao i Sveti  Alfej, Filadelf i Kirin, trojica braće mučenika, koji su sve što su imali podijelili i žrtvovali za Gospoda i bili mučenički ubijeni za Njegovo ime.

“Svi oni su ostali zapamćeni do naših vremena i zapamtio ih je i zapisao Gospod u knjigu vječnoga života, kao i druge svete svoje ugodnike. Divni Gospod koji je divan u svetima svojim koji Ga proslavljaju i koji su Ga proslavili i ovdje na zemlji, i koje je On proslavio svojom božanskom silom i blagodaću, svojim prisustvom i svojom svjetlošću ih prosvetio, svjetlošću vječnom i neprolaznom i svojim božanskim darovima, učinivši ih sasudima svoje blagodeti i istine, svoje dobrote”,  rekao je Mitropolit Amfilohije.

Božiji ugodnici koji su poslužili Gospodu, koji su se očistili, čija srca su postala sasud Božije blagodati, kojih je od pamtivijeka do danas bilo samo Bog znade koliko, kako je kazao, čistotom svoga srca su Boga vidjeli i doživjeli još ovdje na zemlji, hodeće za Njim i zadobivši Carstvo Božije vječno i neprolazno.

“Takva je bila je i žena Samarjanka koja je pripadala onom obezboženom djelu jevrejskog naroda, koji se odrekao bio pravoga zakona Božjega”, rekao je vladika i podsjetio da se Gospod sreo sa ženom Samarjankom na kladencu Jakovljevom, koja je priznala i ispovjedila Gospoda a preko nje i drugi Samarjani.

Samarjanka je postala Hristova učenica i Njegov svjedok, mučenički je postradala za Gospoda i zato je ova nedelja posvećena “Svetoj mučenici Fotini Samarjanki, velikoj ugodnici Hristovoj, koja je zavoljela Gospoda svim srcem svojim, svom dušom i mišlju svojom, koju je Gospod primio u svoje vječno i neprolazno Carstvo”.

Arhiepiskop cetinjski je naglasio da preko svih ovih mučenika koje danas proslavljamo, ali i drugih Božjih ugodnika, živih svjedoka Gospodnjih, među kojima su bili i svi oni prvi apostoli Hristovi, Crkva Božja i Hristovi učenici utvrđuju Crkvu kroz vjekove svuda pa i ovdje, na ovome mjestu.

“I evo i danas u čitavom svijetu Crkva Božja propovjeda i svjedoči blagu vijest. Na svim zemaljskim jezicima se propovijeda blaga Hristova vijest, pravoslavna, hrišćanska blaga vijest, svjedoči se Crkva koja je i danas na raspeću raspinjana kao što je bila kroz vjekove, kao što je Hristos razapet. Ali Crkva je nosilac i te sile Božje, sile vaskrsenja Hristovoga, sile preobražaja i preporoda duhovnoga, sile Carstva Božjega, koje je među nama, koje je u nama, sila Duha Svetoga, koja rađa i preporađa svako stvorenje koje se obraća Hristu Bogu i zadobija Carstvo nebesko”, poručio je na kraju arhipastirske besjede Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u manastiru Beška.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović