Mironosice

Mitropolit Amfilohije u manastiru Ždrebaonik: “Mironosice su prije svih povjerovale u Gospoda“

Ime: 03. 05. 2020 Mitropolit Zdrebaonik; Opis: Mironosice su prije svih povjerovale u Gospoda Tip: audio/mpeg

Njegovo viokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je na drugu nedjelju po Vaskrsu- Nedjelju mironosica, na praznik Svetog Vladike Nikolaja ohridskog i žičkog Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada.

U liturgijskoj besjedi, nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, Mitropolit Amfilohije je uputio arhipastirsku pouku u kojoj je tumačio Jevanđelje na današnju Svetu nedjelju.

Pokazuje se kroz svu istoriju da su mironosice uvijek bile vjernije Gospodu i prije svih su u Njega povjerovale. I kao što je bilo u vrijeme prvih mironosica, nastavilo se i do naših dana. I u najtežim vremenima gonjenja Crkve mnoge žene mironosice, Hrišćanke, monahinje, širom pravoslavnih zemalja ostajle su vjerne Gospodu postradavši za Njegovo ime i posvjedočivši Ga“-kazao je, između ostalog Mitropolit Amfilohije, podsjetivši da su monahinje naslednice žena mironosica, prvih Hristovih učenica, koje nastavljaju to sveto djelo svjedočeći svojim životom i djelom Gospoda Vaskrsloga.