Pomen Karađorđu

Mitropolit Amfilohije u Podgorici služio pomen voždu Karađorđu Petroviću

Ime: 16. 02.2020 Mitropolit pomen Vozdu Karadjordju; Opis: Mitropolit Amfilohije u Podgorici služio pomen voždu Karađorđu Petroviću Tip: audio/mpeg

Povodom Sretenja Gospodnjeg, dana državnosti Srbije, pomen Voždu Karađorđu Petroviću služio je danas u Podgorici Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom.

MitropolitMitropolit Amfilohije je kazao da se na današnji dan posebno sjećamo Vožda Karađorđa, pred čijim spomenikom stojimo, onoga za koga je najveći mudrac našega roda, Lovćenski Tajnovidac posvetio svoj „Gorski vijenac“.

„Nije mu, međutim, posvetio samo `Gorski vijenac`, nego mu je posvetio i čitavu Crnu Goru i sav srpski rod. Put Vožda Karađorđa jedini je put kojim je hodio ovaj narod, i do cara Lazara, i poslije cara Lazara, do Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vijenac u ime Ambasade Srbije u Podgorici položio je na Voždov spomenik ambasador Vladimir Božović koji je, između ostalog rekao, da je ovo dan sretanja sa precima, i sa Svetim Petrom Cetinjskim, koji je na Krusima i Martinićima pravio prethodnicu Voždovim ustanicima, i dan sjećanja na sve one koji su život položili za krst časni i slobodu zlatnu.

Organizatori pomena bili su Ambasada Srbije i Srpski nacionalni savjet.

R.V.

Foto: Srpske novine CG