Mitropolit Solun

Mitropolit Amfilohije učestvovao na Međunarodnom simpozijumu pravoslavne telogije u Solunu

Ime: 27.05. MITROPOLIT SIMPOSION SOLUN; Opis: "27.05. MITROPOLIT SIMPOSION SOLUN". Tip: audio/mpeg

Uz učešće mnogih izlagača završene su u četvrtak 24. maja 2018 godine četvorodnevne sesije Osmog Međunarodnog Simpozijuma Pravoslavne Teologije, u organizaciji Teološkog fakulteta Aristotelovog Univerziteta u Solunu, a pod pokroviteljstvom Vaseljenskog Patrijarha gospodina Vartolomeja, sa temom, “Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve. Pravoslavna Teologija u 21. vijeku’’.

Međunarodna akademska teološka zajednica sa 120 odabranih izlagača, klirika i laika, iz 15 zemalja i sa 25 Teoloških fakulteta, instituta i istraživačkih centara odlučila je da na ovaj način doprinese djelovanju Crkve, najprije bogoslovskom mišlju i istraživanjem a onda i određenim prijedlozima.

Značajna su bila izlaganja jeraraha i akademskih učitelja, koji su analizirali ulogu Crkve u savremenom svijetu, temu dijaspore i učešća na Svetom i Velikom Saboru.

Dobro propraćeno i sa posebnom pažnjom primljeno, bilo je izlaganje Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorsko –primorskog g. Amfilohija, sa temom ‘’Učešće Pravoslavne Srpske Crkve na Svetom i Velikom Saboru na Kritu 2016. godine‘’.

Mitropolit je naglasio da je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Crkve bio predložio da Veliki sabor Svetog Fotija, Patrijarha carigradskog (879/80) i isihastički sabori Svetog Grigorija Palame (1341, 1351, 1368) budu potvrđeni kao vaseljenski. Na prijedlog Svepravoslavne komisije Sveti i Veliki sabor na Kritu je potvrdio vaseljenski (svecrkveni dogmatski značaj) odluka, kako ovih sabora, tako i Carigradskog sabora (1484) poništivšeg odluke i učenja lažnog Florentinskog sabora (1439), antiprotestantskih sabora 1638, 1642, 1672 i 1691, kao i antietnofiletističkog Sabora (1872) kojim je osuđen etnofiletizam kao eklisiološka jeres i „zmijinski otrov” za jedinstvo Crkve.

U zdanjima Teološkog i Filosofskog fakulteta gdje su uzeti u obzir svi aspekti kao i buduće refleksije Svetog i Velikog Sabora, svojim učešćem su obogatili ovo akademsko zajedničarenje: Visokopreosvećeni Arhiepiskop Amerike g. Dimitrije –izaslanik Njegove Svesvetosti Patrijarha Vartolomeja, kao i izaslanici patrijaršija –antiohijske, jerusalimske, srpske i rumunske, kao i crkava Grčke, Kipra, Albanije i Češke, Teoloških fakulteta iz Rusije, Gruzije, Bugarske, učeni jerarsi Crkve, dekani teoloških fakulteta, profesori i brojni studenti i studentkinje.

Visokopreosvećeni mitropolit je po završetku sjednica ovog značajnog akademskog skupa, obišao solunske svetinje. U Sveštenom Hramu svetog Dimitrija Mirotočivog poklonio se moštima ovog divnog svetitelja Božijeg koji je i zaštitnik grada Soluna. U mitropolijskom hramu, poklonio se moštima svetog Grigorija Palame, a zatim u prostorijama mitropolije i bio primljen od strane mitropolita solunskog Antima.

Poslednjeg radnog dana Simpozijuma, mitriopolit je obišao Svešteni Manastir Svetog Jovana Bogoslova u selu Suroti nedaleko od Soluna, gdje se poklonio grobu Svetog Pajsija Svetogorca, i bio toplo primljen od sestrinstva manastira. Odavde se zaputio u Svešteni Manastir Ormiliju na Halkidikiju, gdje je narednog dana u Sabornom manastirskom Hramu Blagovještenja Presvete Bogorodice služio Božanstvenu Liturgiju Sveštenog Zlatousta, uz sasluživanje novoizabranog episkopa dioklijskog arhimandrita Metodija. Krajnje srdačno primljen od sestrinstva manastira i od igumana Sveštenog Manastira Simonopetre na Svetoj Gori Jeliseja, mitropolit je obišao i starca Emilijana, poznatog duhovnika i molitvenika. Sestrinstvo manastira Ormilije koje broji 120 monahinja, ispratilo je njima dragog gosta za Crnu Goru, tražeći njegove molitve i blagoslov.