vjeroučitelji

Mitropolit Amfilohije: Vjeručitelji – svjedoci neprolaznog ljudskog dostojanstva u tajni Carstva Božijeg

Ime: 01.12. SABOR VJEROUCITELJA LITURGIJA; Opis: Vjeručitelji – svjedoci neprolaznog ljudskog dostojanstva u tajni Carstva Božijeg Tip: audio/mpeg

Visokopreosvećeni je ovu radosnu vijest podijelio sa vjeroučiteljima Mitropolije crnogorsko-primorske koji su se danas, 1. decembra, sabrali u manastiru Stanjevići kod Budve.

Sabor vjeroučitelja Mitropolije crnogorsko-primorske počeo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom u toku koje je u čteca proizveo Krsta Stanišića.

Blagosloveći sabranje vjeroučitelja, vladika Amfilohije je istakao da su Stanjevići kao i vjeroučitelji koji su se danas sabrali u ovoj svetinji, svjedoci vječnoga Carstva Božijega:

U liturgijskom obraćanju Visokopreovećeni je podsjetio na riječi Svetog apostola Pavla da je Avram praotac i otac vjernih, da je vjera osnova svega čemu se nadamo, kao i da je vjera provjera nevidljivih stvari.

Govoreći o manastiru Stanjevići koji je posvećen Svetoj Trojici, a čija je obnova nedavno proslavljena, Mitropolit je kazao da se kroz ovih sedam stotina godina, Sveta Trojica, svetinja Božja otkrila i javila bezbrojnim dušama, a među njima i Svetom Petru Prvome i Sv. Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu.

Poželio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije da se kao što se obnovila ova svetinja obnove i sve duše koje žive u Crnoj Gori:

„U znaku obnove Svetotrojičine – stanjevićke svetinje, daj Bože da bude obnova sveukupnog našeg naroda, posebno naroda koji živi u Crnoj Gori, bez obzira kome se i kako opredjeljuje i čemu se klanja, da se vrati istinskoj, izvornoj vjeri Avrama, Isaka i Jakova, vjeri otaca naših, da se vrati vjeri Svetoga Petra Cetinjskog i da zakoni i savremeni zakonodavci dišu i stvaraju na način kao što je stvarao i disao Sveti Petar Cetinjski. Njegovo zakonik koji je ovdje pisao i svo zakonodavstvo Crne Gore ovdje se rodilo, ovdje je započelo i počinje: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“