вјероучитељи

Митрополит Амфилохије: Вјеручитељи – свједоци непролазног људског достојанства у тајни Царства Божијег

Име: 01.12. SABOR VJEROUCITELJA LITURGIJA; Опис: Вјеручитељи – свједоци непролазног људског достојанства у тајни Царства Божијег Тип: audio/mpeg

Високопреосвећени је ову радосну вијест подијелио са вјероучитељима Митрополије црногорско-приморске који су се данас, 1. децембра, сабрали у манастиру Стањевићи код Будве.

Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске почео је јутрос Светом архијерејском литургијом коју је служио Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством у току које је у чтеца произвео Крста Станишића.

Благословећи сабрање вјероучитеља, владика Амфилохије је истакао да су Стањевићи као и вјероучитељи који су се данас сабрали у овој светињи, свједоци вјечнога Царства Божијега:

У литургијском обраћању Високопреовећени је подсјетио на ријечи Светог апостола Павла да је Аврам праотац и отац вјерних, да је вјера основа свега чему се надамо, као и да је вјера провјера невидљивих ствари.

Говорећи о манастиру Стањевићи који је посвећен Светој Тројици, а чија је обнова недавно прослављена, Митрополит је казао да се кроз ових седам стотина година, Света Тројица, светиња Божја открила и јавила безбројним душама, а међу њима и Светом Петру Првоме и Св. Петру Другом Ловћенском Тајновидцу.

Пожелио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије да се као што се обновила ова светиња обнове и све душе које живе у Црној Гори:

„У знаку обнове Светотројичине – стањевићке светиње, дај Боже да буде обнова свеукупног нашег народа, посебно народа који живи у Црној Гори, без обзира коме се и како опредјељује и чему се клања, да се врати истинској, изворној вјери Аврама, Исака и Јакова, вјери отаца наших, да се врати вјери Светога Петра Цетињског и да закони и савремени законодавци дишу и стварају на начин као што је стварао и дисао Свети Петар Цетињски. Његово законик који је овдје писао и сво законодавство Црне Горе овдје се родило, овдје је започело и почиње: У име Оца и Сина и Духа Светога.“