Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Blaženopočivši Mitropolit bio je veliki i nenadmašni profesor i pedagog

Ime: Mitropolit Joanikije - besjeda - Duhovna Akademija Cetinjske bogoslovije; Opis: Mitropolit Joanikije Tip: audio/mpeg

Vaše visokopreosveštenstvo,

Vaše preosveštenstvo,

Časni oci sveštenici,

Draga braćo i sestre,

 

Svima neka je srećan i blagosloven ovaj veliki praznik Svetoga oca našega Petra Cetinjskoga Čudotvorca!

Bogoslovija Svetog Petra nastavljajući svoj rad i svoje djelo ove godine, kao i ranijih godina, pripremila je skroman program, i ovo veče je tradicionalno posvećeno Svetom Petru, koji čine naši bogoslavi. I to je ono što obilježava rad Bogoslovije, da slavi svoju krsnu slavu i da ono što djeca uče iz bogoslovskih nauka i one duhovne vrijednosti koje njeguju da nam to na neki način i kažu i otpjevaju.

Jer naša vjera je takva, u njoj imamo istinu, u njoj imamo ljepotu i u njoj imamo i pjesmu. Zapravo sav sadržaj kojim se mi bavimo, sve se pretvara u pjesmu, sve vrhuni pjesmi u poeziji. Proces učenja je veoma složen i namijenjen je mladima i to je potpuno prirodno kada se čovjek tjelesno razvija, tjelesno uzrasta, da istovremeno uzrasta i duhovno. Tada se njegovi darovi razvijaju, cvjetaju, uobličavaju. I to jeste smisao obrazovanja, da kroz taj proces nastave, učenja, obrazovanja, vaspitanja, čovjek postane svjestan svojih darova koje mu je Bog dao i da ih razvije i tako uzrasta mladi čovjek i postaje zrela odgovorna ličnost. Posebno treba naglasiti da se naši bogoslovi spremaju za svešteničku službu koja koliko je lijepa, koliko je uzvišena, toliko je teška i odgovorna. I za nju se zaista treba i mnogo obrazovati, ali treba izbrusiti karakter jer treba nositi teškoće, treba nositi bližnje, po onoj riječi Svetog apostola Pavla: nosite bremena jedni drugih i tako će te ispuniti zakon Hristov. I nauka koja se uči u bogoslovskoj školi nikako nije samo obrazovanje, nego nešto mnogo veće, šire, obimnije, obrazovanje i vaspitanje u najširem smislu te riječi i jedno bez drugoga ne može se zamisliti, makar u našim bogoslovskim školama.

Ja u ovoj prilici imam samo da zablagodarim Gospodu i Svetom Petru Cetinjskom koji su sabrali naše učenike u ovom našem bogoslovskom zavodu, jer zaista svaki đak koji uči ovu školu i koji mora mnogo čega da se odriče, ne može da ide tim putem ako nema poziv ili priziv od Gospoda. A naši profesori noseći to breme njihove službe, koju im je Crkva povjerila, vrše zaista jedno veliko i veoma značajno djelo, čij značaj se ne može odmah vidjeti. Ali kako vrijeme prolazi, kako izlazi koja generacija, kako ti mladi ljudi sazrevaju i stupaju na dužnosti u Crkvi, većinom postaju sveštenici, neko postaje monah, jeromonah, neko i vladika, neko se možda nikada i ne rukopoloži, ali većina od njih, i od onih koji se ne rukopolože, ostaju dobri hrišćani, i svi imaju svoje mjesto u Crkvi. Ali nastavnici, vaspitači, koje se bave djecom, i obrazovanjem i vaspitanjem djece, vide tokom vremena kako su svaki trud, pa i najmanji, svaki pedagoški pristup, razgovor, pažnja, urodili velikim plodovima.

I zato ne treba žaliti truda kada je riječ o učenju i vaspitanju, i nošenju toga bremena. Zahvaljujem i našim profesorima, koji se vrijedno trude oko naših učenika, to nije baš lako, škola je internatskog tipa, oni moraju da preuzmu svu brigu o djeci koju su im Bog i njihovi roditelji poslali na staranje.

Posebno blagodarim Njegovom visokopreosveštenstvu Mitropolitu dabrobosanskom gospodinu Hrizostomu, članu Svetog arhijerejskog sinoda, koji nam je donio blagoslov i koji nas je kao član Sinoda zadužen za prosvjetu, posjetio povodom naše slave i danas načalstvovao na Svetoj službi. Ispred nas i u ime svih nas uznio molitve svoje Gospodu i za ovo bogoslovsko učilište i za cetinjsku obitelj i za sve hrišćane, i za svu Crkvu. Svima na zdravlje!

Sada bih pozvao našeg poznatog književnika gospodina Novicu Đurića da održi svoje slovo. Moram naglasiti da sam ga zamolio da njegovo slovo bude posvećeno blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju pošto se ovih dana povodom njegove godišnjice od upokojenja održavaju “Dani Mitropolita Amfilohija”, ali i posebno zato što je blaženopočivši Mitropolit bio veliki, i mogu slobodno da kažem, nenadmašni profesor i pedagog.

(Pozdravno slovo na “Danima Mitropolita Amfilohija”, Podgorica, 31. oktobra 2021. godine)