Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Crkva neće dijeliti narod, mi smo braća i mi smo jedno

Ime: 30. 01. 2022- Mitropolit Joanikije- besjeda-hram podgorica; Opis: Crkva neće dijeliti narod, mi smo braća i mi smo jedno Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

U toku Liturgije rukopoložio je u đakonski čin dugogodišnjeg pojca pri hramu Zorana Jovićevića.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da se odlascima na sveta bogosluženja obogaćujemo Božjom milošću i Božjom blagodaću.

“Upijamo Božju svjetlost u svoj um i u svoje srce i u svoju dušu. Ispunjavamo se Božanskom blagodaću i Božanskom ljubavlju preko svetih tajni”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Govoreći o rukopoloženju novog đakona Zorana Jovićevića rekao je da je pojanje njegovo i njegovih kćerki izuzetan dar koji uveseljava duhovno.

“Radujemo se kad čujemo pjesmu u slavu Božiju. Evo, došlo je vrijeme da primi đakonsku službu, a ako Bog da da uskoro postane i sveštenik. Danas smo ovdje imali veliku radost, jer rukopoloženje je takav sveti čin da po našoj molitvi, a Božjom milošću silazi Božja blagodat i oblači u rizu Duha Svetoga onoga ko prima sveti čin. Ali i sva Crkva učestvuje u tome i to je radost cijele Crkve”, rekao je Vladika Joanikije.

Vladika je rekao da kao narod ne pamtimo laka vremena.

“Nikad nije bilo lako. Pamtimo neka vremena koja su bila izuzetno teška. Čitamo iz istorije kako su naši preci svjedočili vjeru i u najtežim vremenima, kako su mnogi stradali za vjeru. Dakle, treba biti spreman da se ide sa Hristom i za Hristom do kraja, ako treba i na Hristovu Golgotu. A ko nema Hristovu Golgotu upisanu u svoje srce i u svoju dušu taj još ne zna šta uopšte znači biti hrišćanin. Jer, tamo gdje je upisana Hristova Golgota, tamo je i svjetlost vaskrsenja Hristovoga, jer na Golgoti se već osjeća pobjeda nad smrću”, kazao je on.

Rekao je da u ovom vremenu pometnje najviše treba da se molimo Bogu.

“Vidimo jednu pometnju u narodu, vidimo mnogo vulgarnosti u politici. Treba da budemo daleko od toga. Mnogi se pitaju zato što Crkva neće da učestvuje u tim vulgarnostima gdje je sad Crkva, šta kažu patrijarh, vladike, sveštenici… Crkva je, draga braćo i sestre, tamo gdje je njeno mjesto, sa Hristom. Ona ide Hristovim putem i to je njen život i njeno biće. Mi smo tijelo Hristovo, čuvamo zajednicu Crkve Božije”, poručio je on.

Naglasio je da će Crkva, budući da je na prvom mjestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom.

“I neće dijeliti svoj narod, neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod ovdje u Crnoj Gori dijeliti na Srbe i na Crnogorce. Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno. I to zavještanje imamo od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da na taj način čuvamo i biće Crkve i biće naroda, zavještanja naših predaka i svetinje.

“Od dioba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraj da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu, da smo sa svojim narodom i da ne dijelimo svoj narod. Bićemo jedno kao što smo i do sada bili jedno, i to je zavještanje.i našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija pred čijim se grobom ovdje nalazimo”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Željko Drašković/Boris Musić

Galerija 1:

 

Galerija 2: