Васкршњи сабор у Кутима

Васкршњи сабор у Кутима – Зеленика, богослужио Митрополит Јоаникије

Име: 25.04.2022-Mitropolit Joanikije - Vaskrsnji ponedeljak-KUTI; Опис: Митрополит Јоаникије на Васкршњи понедјељак богослужио у Кутима Тип: audio/mpeg

У Кутима – Зеленици код Херцег Новог на Васкршњи понедјељак одржана је традиционални Васкршњи сабор

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију у цркви Свете Тројице, уз саслужење свештенства херцегновског намјесништва и молитвено учешће вјерног народа овог приморског мјеста.

У литургијској бесједи Владика Јоаникије је рекао да су апостоли након Христовог васкрсења били заједно на молитви, чиме је одмах показано како Црква живи.

“Живи тако што се сабира на молитву, сабира се око Христа Господа васкрслога. А не можемо никако да изоставимо да не поменемо и следеће: Видјели смо свете апостоле на Велики петак како су се приликом страдања Христовога сви разбјежали, подлегли људској слабости. А то нам је некако свима блиско – сви знамо шта су људске слабости и немоћи. А они су баш показали превелику слабост с обзиром на то да су видјели Његова чудеса, да су чули Његове ријечи, да су, како је рекао Господ – већ освећени. Али подсјетио је не сви, мислећи на Јуду издајника”, рекао је он.

Подсјетио је да је Господ упозоравао када дође тај час да ће бити тешко подсјећајући их на пророштво “удариће пастира а оце ће се разбјежати”.

“Тада се Петар зарицао, разумијевајући да Господ упозорава на то да они неће моћи да издрже, и рекао: господе, ако те сви напуште, ја те напуштити нећу. А управо он је показао можда највећу слабост кад је видио како воде Христа на суђење, како га понижавају. Задрхтала су му кољена, цијело Петрово биће се раслабило”, рекао је Владика Јоаникије.

Подсјетио се да се он Христа три пута одрекао и да се испунила ријеч Христова кад је упозоравао на слабост људску.

“Међутим, видимо исте те апостоле послије васкрсења Христовога. Јесте да су испочетка мало сумњали и провјеравали, али су видјели празн гроб и тај исти Петар сиђе у гроб и видје да је празан. Толико је испитивао, на неки начин се сапогребао са Христом у том моменту. И како је изашао из гроба, о је повјеровао”, подсјетио је Митрополит Јоаникије и објаснио да је Господ снисходио слабостима својих ученика.

Митрополи Јоаникије је нагласио да се из Јеванђеља види да су апостоли након васкрсења Христовога већ нови људи који се никога не боје.

“Смјело свједоче и проповиједају васкрсење Христово, али слушају Његову ријеч да сачекају силазак Светога Духа да се обуку у силу са висине и да крену да проповиједају васкрсење Христово по цијеломе свијету. По томе видимо да наша вјера није само неко увјерење, није само учење, а најмање је теорија. Него је она – дјело. Црква проповиједа дјело Христово, Његову побједу над смрћу, Његову власт над смрћу. Атиме свједочи и да су сви хришћани који се сједињују са Христом саучесници и сапричасници Његове побједе над смрћу и Његове вјечне славе”, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић