Trg Od Cirilice

Уводно вече Трга од ћирилице

Име: 03.08.2018. Trg od cirilice - Ilindan; Опис: Уводно вече Трга од ћирилице Тип: audio/mpeg

Уводно вече Петог Трга од ћирилице „Пјесан Светосавска“ одржано је синоћ на Тргу херцега Стјепана у Херцег Новом а протекло је у знаку поезије и етно музике.

Сабране је на почетку поздравио протојереј Никола Тодоровић, старјешина Храма Светог архангела Михаила на Белависти поручивши да овогодишњи Трг од ћирилице почиње благословом Светог пророка Илије.

Први дио вечери обиљежили су стихови пјесме „Игумане Саво и седам патријар’а“ које је произнио пјесник Радомир Уљаревић.

Поздравну ријеч у име организатора упутио је предсједник Удружења књижевника Црне Горе – Новица Ђурић.

Он се захвалио свима који су дошли да испрате ово вече, устврдивши да се управо оваквим заједничарењем исписује нова страница универзалне културне манифестације какав је „Трг од ћирилице“.

У поетском дијелу вечеру своје стихове су казивали истакнути српски пјесници и књижевници: Вишња Косовић, Будимир Дубак, Слободан Вучинић, Милица Бакрач, Бећир Вуковић, Милутин Мићовић, Новица Ђурић и Радомир Уљаревић.

Музички дио програма обиљежио је наступ Етно групе „Свети великомученик Димитрије“ из Невесиња.

Свечано отварање Петог Трга од ћирилице одржаће се вечерас у 21 час у порти храма Светог Вазнесења Господњег на Топлој а вече ће бити посвећено 300 годишњици топаљске општине – „топаљске комунитади“, зачетка херцегновске градске самоуправе. Трг ће отворити и благословити Његово преосвештенство Епископ диоклијски господин Методије. У име града Херцег Новог скуп ће поздравити госпођа Данијела Ђуровић, потпредсједница Општине, док ће свечано слово о старој топаљској општини изговорити др Горан Комар.