20180802 100757

Илиндански црквено-народни сабор у Шекулару

Име: 03.08.2018 Vl.Joanikije Ilindan Sekular; Опис: Илиндански црквено-народни сабор у Шекулару Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог пророка Илије, 2. августа 2018, са свештенством, монаштвом и вјерним народом Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Крститеља у Шекулару.

Празник Светог славног пророка Божјег Илије и љетњи сабор на Шекулару честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о данашњем великом празнику, који се прославља по свим нашим планинама, од Шекулара до Јеловице и Бјеласице, Сињајевине и Лукавице.

У тешком временукад је народ почео да одступа од закона Мојсијевог, приклања се другим вјерама и своју вјеру занемарује,сличном овом данашњем, Свети пророк Илија, по ријечима Епископа Јоаникија, чинио је многа чудеса и знамења, сводио огањ са неба да казни богоодступнике.

„По бројности тих чудеса рекло би се да је он био човјек који је само доносио казну грешницима и отпадницима, али није било тако. Он је био човјек који је живио у тишини пустињској, који се испуњавао божанским Духом, кога је повјетарац Божјег Духа укрепљивао, расхлађивао и његову душу омекшавао“, рекао је Његово Преосвештенство.

Додао је да је Свети пророк Илија својим животом изобразио Христов живот, колико је то могуће човјеку, као што говори Свети апостол: Он бјеше као и ми, од крви и од меса, али чoвјек истинске вјере, огњене молитве, љубави, ваистину, Божји човјек.

Литургију је увеличао радостан чин крштења малене Јоване.

Заједничарење је настављено традиционалним Илинданским сабором уз пригодан програм и трпезу љубави. Одржана је промоција књиге ”Хроника Шекулара”, коју је написао протојереј Андрија Поповића, некадашњи парох у Шекулару.

Домаћини сабора су Мјесна заједница и Црквени одбор при храму у Шекулару.