20180802 100757

Ilindanski crkveno-narodni sabor u Šekularu

Ime: 03.08.2018 Vl.Joanikije Ilindan Sekular; Opis: Ilindanski crkveno-narodni sabor u Šekularu Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na praznik Svetog proroka Ilije, 2. avgusta 2018, sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Šekularu.

Praznik Svetog slavnog proroka Božjeg Ilije i ljetnji sabor na Šekularu čestitao je Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o današnjem velikom prazniku, koji se proslavlja po svim našim planinama, od Šekulara do Jelovice i Bjelasice, Sinjajevine i Lukavice.

U teškom vremenukad je narod počeo da odstupa od zakona Mojsijevog, priklanja se drugim vjerama i svoju vjeru zanemaruje,sličnom ovom današnjem, Sveti prorok Ilija, po riječima Episkopa Joanikija, činio je mnoga čudesa i znamenja, svodio oganj sa neba da kazni bogoodstupnike.

„Po brojnosti tih čudesa reklo bi se da je on bio čovjek koji je samo donosio kaznu grešnicima i otpadnicima, ali nije bilo tako. On je bio čovjek koji je živio u tišini pustinjskoj, koji se ispunjavao božanskim Duhom, koga je povjetarac Božjeg Duha ukrepljivao, rashlađivao i njegovu dušu omekšavao“, rekao je Njegovo Preosveštenstvo.

Dodao je da je Sveti prorok Ilija svojim životom izobrazio Hristov život, koliko je to moguće čovjeku, kao što govori Sveti apostol: On bješe kao i mi, od krvi i od mesa, ali čovjek istinske vjere, ognjene molitve, ljubavi, vaistinu, Božji čovjek.

Liturgiju je uveličao radostan čin krštenja malene Jovane.

Zajedničarenje je nastavljeno tradicionalnim Ilindanskim saborom uz prigodan program i trpezu ljubavi. Održana je promocija knjige “Hronika Šekulara“, koju je napisao protojerej Andrija Popovića, nekadašnji paroh u Šekularu.

Domaćini sabora su Mjesna zajednica i Crkveni odbor pri hramu u Šekularu.