Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Obrezanje Hristovo je snažan dokaz ovaploćanja Hristovoga

Ime: 14. 01. 2022-Izvjestaj iz Rezevica; Opis: Obrezanje Hristovo je snažan dokaz ovaploćanja Hristovoga Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, 14. januara, na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi posvećenoj Sv. Vasiliju Velikom u Reževićima. Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživali su arhimandrit Hrizostom, iguman manastira Reževići, protojerej-stavrofor Boris Radović, paroh budvanski i đakon Dejan Tomović.

U svojoj arhipastirskoj besjedi Mitropolit Joanikije je kazao da je Obrezanje Hristovo praznik koji nas uvodi u tajnu krštenja Hristovoga, objasnivši da ono što je za Novi zavjet krštenje to je za Stari zavet bilo obrezanje. Gospod naš Isus Hristos izvršavajući sve što je On ustrojio, primio je ljudsko obrezanje, koje se na tijelu vrši u znak zavjeta sa Bogom, jer je to bio drevni jevrejski običaj ustanovljen još u vrijeme Avrama, a od Mojsija potvrđen, i nije se mogao smatrati neko pripadnikom jevrejskog naroda ako istovremeno nije bio i obrezan. Naglasio je da kao što je ustanovljeno obrezanje da se ukloni dio tijela čovječjega  u znak zavjeta sa Bogom, tako je ustanovljen i Novi zavjet u Hristovoj krvi, Njegovom žrtvom. Znak toga zavjeta kod hrišćana je Sveto krštenje, i kao što je u Starom zavjetu bilo odstranjenje dijela tijela u znak saveza sa Bogom, tako je u Novom zavjetu odstranjenje naših grijehova, grijehovne nečistote, prljavštine i navika… nevidljivi, ali snažan znak Novoga zavjeta.

“Obrezanje Hristovo je tako snažan dokaz ovaploćanja Hristovoga, jer za naš um je poprilično neshvatljivo kako Bog, Tvorac neba i zemlje, Logos Božiji, koji je Božija premudrost i sila, da se ovaploti, da primi ljudsku prirodu u cijelini, da primi ljudsko tijelo, da postane kao jedan od nas.Toliko vidljivih dokaza, a jedan od najsnažnijih dokaza je upravo Obrezanje Hristovo, da se On istinski ovaplotio, primio našu prirodu i da se nije uzgnušao nas, da je sišao do naše bijede, da uzme naše grijehe na sebe i da nam preko Krsta svoga, preko krvi svoje živonosne, izlije svima oproštaj grijehova. Da obnovi našu prirodu, da nas osnaži, osveti, ispuni Duhom Svetim i sve sjedini i privede svome Ocu nebeskome u Njegovo božansko naručje. Da nam daruje slobodu i dostojanstvo sinova i kćeri Božijih”, besjedio je vladika.

Osvrnuvši se na epidemiju korona virusa, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je kazao da je ona i razlog što ove velike praznike slavimo skromnije te da svi trpimo od te pošasti, ali da je mnogo važno da budemo bodroga duha: “Evo već se navršavaju dvije godine teških iskušenja, koja je Bog popustio na nas zbog naših grijehova, ali da ne klonemo duhom, već da se borimo.”

Govoreći o Sv. Vasiliju Velikom, Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da je on najubjedljiviji svjedok šta znači obrezanje uma i srca i osjećanja.

“On je bio arhijerej svijetlog uma, Hristovog uma. Svojim propovijedima, svojim spisima utvrđivao je vjeru i branio Crkvu od jeresi, od lažnih učenja, i objedinjavao narod koji se počeo bio dijeliti zbog raznih jeresi, uklonivši prethodno jeresi i čineći jedinstvo. On je zaista činio dijelo Božije u svom vremenu i dan danas, on je za nas svijetli primjer kao apostol Hristov i svojim svetim životom i blistavim umom, svojim riječima i djelima. Čovjek ogromnog autoriteta u svom vremenu i do dan danas kada pominjemo svete oce, poslije svetih apostola, među prvima je upravo Sveti Vasilije Veliki.”

Čestitajući praznike i slavu ovoga svetoga hrama, podsjetio je da u našoj otadžbini nije mnogo crkava posvećeno ovom ugodniku Božijem, ali da je ova u Reževićima iako mala zapravo velika upravo zbog toga. Zablogodario je igumanu o. Hrizostomu za trud koji je učinio za njegovu obnovu i svima koji su se ugradili u njega, od prvobitne gradnje pa do njegove obnove, kao i svima sabranima: “Jer ne bi imalo smisla ni graditi, ni obnavljati hramove da se u njih ne okupljamo, mi koji tvorimo živu Crkvu Božiju, živi hram Božiji, jer prava istinska Crkva Božija je čovjek. I to su hrišćani, zajednica, ali i svaki čovjek posebno. Naročito zajednica jer tu vidimo kada pripadamo zajednici sve širine i sve ljepote zajedništva u Hristu i naše svete vjere.”

Na kraju Liturgije, osveštani su slavski kolači ove svete obitelji i današnjih svečara iz sela Reževići.

Mitropolit je još jednom čestitao slavu i poželio da Gospod izlije svoju blagodata na ovu zemlju, ljude, sve svečare, njihove porodice i domove i da nas nauči da blagodarimo Gospodu, da bi se na takav način umnožavalo dobro Božije, koje On stalno izliva na ovaj svijet: “Ako među nama bude ljubavi, razumijevanja i dobre volje, i ako budemo spremni na dobra djela, onda ćemo biti saradnici Božiji u ovome životu, činjeti dobro jedni drugima i umnožavati dobro Božije. Tako će se slaviti ime Božije i tako ćemo i mi da se oplemenjujemo i spasavamo i svakodnevno ugađamo Gospodu, jer svaki dan je od Boga dar veliki.”

Dalje je istakao da je Bog dao snage čovjeku da se bori te da čovjek treba da ima vjere, da je Bog sa njim i rukovodi njegovim životom i životom njegove porodice, bližnjih.

“On je glava, On je pastir. Na Njega da se oslonimo, na Njega svoje brige da položimo, a mi onda oslobođeni i rasterećeni od svih briga, da činimo dobro, da umnožavamo dobro Božije u ovome svijetu, da budemo pravi istinski, po apostolu Pavlu, saradnici Božiji. Ako činimo dobro onda zaista to jesmo. Na zdravlje i spasenje i na mnoga ljeta! Srećan praznik i srećna Nova godina”, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Vesna Dević

Foto: Željko Drašković