Mitropolit Joanikije Jasenovac

Mitropolit Joanikije: Priložićemo gumno manastiru Jasenovac

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije rekao je danas u Jasenovcu da će na mjestu gdje je jutros služena Sveta arhijerejska liturgija biti izgrađeno gumno, koje će biti kopija onog koje se nalazi ispred Cetinjskog manastira.

“Kao novoizabrani Mitropolit, preuzimam obavezu da zajedno sa narodom iz Crne Gore, našim manastirima i vjerujućim ljudima, sagradimo i priložimo gumno manastiru Jasenovac. To je zaslužilo ovo sveto mjesto, ali i naš vladika /slavonsko – pakrački/ Jovan”, istakao je mitropolit Joanikije obraćajući se vjernom narodu, prenosi RTRS.

Mitropolit crnogorsko-primorski naveo je da je zavjet svetih Novomučenika jasenovačkih da “otvorimo svoje duše i srca, te da u njih smjestimo ljubav, milost i pravdu Božiju”.

Prema njegovim riječima, vladika Jovan kao veliki i revnosni domaćin ne odustaje od toga da u slavu svetih mučenika učini sve da zablista manastir Jasenovac, koji toliko znači za cijeli srpski narod, ali i za cijelo pravoslavlje.

“Ovdje je prije nekoliko godina dolazio Njegova Svesvetost Patrijarh vaseljenski Vartolomej, da se pokloni jasenovačkim žrtvama, dolaze pravoslavni arhijereji iz svih svetih Božijih crkava. Na ovom mjestu srpskog stradanja imamo prisustvo vaseljenskog pravoslavlja, nebeske i zemaljske crkve, živo prisustvo svetih mučenika, koji su naši zastupnici pred prestolom Božijim” poručio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se narod ovdje danas okupio da širi bratsku ljubav, bez mržnje i osvete, te pozvao sve na praštanje i pomirenje.

Nakon Svete arhijerejske liturgije u porti manastira Jasenovac osveštan je spomenik rusko-srpskom prijateljstvu, koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.

R.V.