Večernja služba u manastiru Ždrebaonik 20. jun 2022

Mitropolit Joanikije: Sve ostale vrline dobijaju svjetlost i snagu od vrline smirenja

Ime: 20. 06. 2022- Mitropolit Joanikije- Manastir Zdrebaonik.; Opis: Večernja služba u manastiru Ždrebaonik Tip: audio/mpeg

Večernju službu u manastiru Ždrebaonik je 20. juna 2022. služio Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Nakon službe Božije, Mitropolit je u čin male shime zamonašio iskušenicu ove Svete obitelji Saru, dajući joj novo ime Amfilohija, po Svetom Amfilohiju Ikonijskom.

 

Mitropolit je ovom prilikom rekao da je Gospod Isus Hristos pokazao svoju božansku ljubav dolaskom u ovaj svijet primivši sve naše muke i nevolje, a sve to zapečatio svojom krsnom žrtvom, koja je najveća projava njegove ljubavi, ljubavi koja ima moć i silu da vaskrsava, obnavlja i podiže iz svih grijehova. ”Vjerujući čovjek, hrišćanin, ima potrebu, poriv, da odgovori na tu božansku ljubav, da se žrtvuje za onoga ko se žrtvovao za nas, da na taj način posvjedoči svoju ljubav prema Gospodu”, rekao je i dodao da je najbolji put za to da čovjek uzme krst i krene za Njime. “Ljubav je sila koja uvijek čovjeka oduševljava i daje mu snagu da ide naprijed, pobjeđuje i da ne dozvoli ničemu što je od ovoga svijeta da se ispriječi između onoga koji je krenuo za Hristom i Hrista Gospoda sa kojim želi da se sjedini”, naglasio je Vladika, dajući primjer svetih mučenika Hristovih kiji su ispunjeni ljubavlju i hrabrošću željeli čak da postradaju za Hrista.

”Postoje oni ljudi i žene, najčešće u mladim godinama, koji uzmu svoj krst i dobrovoljno krenu za Hristom da posvjedoče svoju Ljubav prema Gospodu i po cijenu najvećih žrtava, da svoj život posvete službi Bogu i Crkvi, naravno svjesni da njihov podvig ne bi vrijedio ako ne bi bio u Crkvi, jer je Gospod glava Crkve i služba Gospodu je služba Crkvi i obratno”, govorio je Vladika o monaškom pozivu, pojasnivši da kroz svoje poslušanje u manastiru, monah ili monahinja pokazuje ljubav prema Bogu, Crkvi i bližnjima (bratstvu ili sestrinstvu), svjedoči tu ljubav i usavršava se u vrlinama. Vladika je takođe naglasio da se ne ograničava služba monaha samo u Crkvi, kroz vršenje svetih službi, već se svaki podvig, poslušanje i trpljenje pretvara u službu Bogu, a to je ona žrtva živa koja se Duhom Svetim prinosi, a ne samo našim razumom i snagom.

”Monaštvo jeste uzvišeni Božiji put, ali prije svega put pokajanja, očišćenja i velike borbe”, rekao je Vladika i naglasio da, vršeći svakodnevna poslušanja, zapravo vršimo veliko djelo time što savlađujemo svoje pomisli i iskušenja, svakoga dana imajući veliku borbu sa sobom i treba nam mnogo snage da to izdržimo, ali onoga ko ide tim putem, Gospod krijepi i daje mu snage toliko da već u ovome svijetu može osjetiti predukus Carstva nebeskoga u svom srcu.

Mitropolit Joanikije je podsjetio na velike primjere iz hrišćanskog života, među kojima je i Sveti Afilohije Ikonijski, po kome je i naš blaženopočivši Mitropolit dobio ime, a ne manji svjedok u našem vremenu je i sam Mitropolit Amfilohije, izvrsan primjer u podvigu, trpljenju, ljubavi i svim drugim vrlinama. ”Tako je i naša nova monahinja dobila ime po Svetom Amfilohiju Ikonijskom da se ugleda na njega, a isto tako može da se ugleda i na našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija koji je novi apostol Hristov”, rekao je Vladika podsjetivši na dio žitija Svetog Amfilohija, da se on toliko bio usavršio u pustinji, da je sam Gospod poslao anđele da ga privedu episkopskom činu. ”Vidimo da je izbor i našeg Mitropolita Amfilohija bio po volji Božijoj, naročito se to vidi otkad je došao u Crnu Goru koju je preporodio”, rekao je i poželio novoj monahinji, sestri Amfilohiji da, uzevši svoj krst, ide odlučno i hrabro, ali i sa smirenjem, jer bez smirenja i pokajanja se svaka druga vrlina pomračuje, a sve ostale vrline dobijaju silu, snagu i svjetlost od vrline smirenja, a prema tome smirenju koga nije lako postići, ide se kroz monaško poslušanje.

”Neka se drži monaških vrlina, neka ljubi svoju Svetu Crkvu, neka učini sve da je ništa ne odvoji od Crkve, Svetih tajni i Božije Blagodati, te će tako ići Svetim Božijim putem, kojim je išao i Sveti Arsenije pred čijim će kivotom ona neprekidno prinositi kandilo, tim putem su išli mnogi, neka ide i ona i neka je Gospod krijepi i osnažuje i pribroji velikoj zajednici ugodnika Božijih. neka Gospod blagoslovi svaki njen podvig i neka blagoslovi ovu Svetu obitelj, sestrinstvo, koje se ovdje umnožava oko kivota Svetog oca našega Arsenija Sremca”, blagoslovio je Mitropolit Joanikije novu monahinju Amfilohiju.

DSC_6168

Tijana Lekić
Foto: Željko Drašković