Митрополит Јоаникије у манастиру Прекобрђе

Митрополит Јоаникије у манастиру Прекобрђе служио Литургију са парастосом ктитору Милану Вујисићу

Име: 17.09.2022. otac Leka Vujisic- manastir Prekobrde; Опис: Отац Лека Вујисић-бесједа након парастоса Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог пророка Мојсија Боговидца и Светог Петра Дабробосанског, у манастиру Светог архангела Михаила у Прекобрђу Свету службу Божију са годишњим парастосом ктитору ове светиње Милану Вујисићу.

Саслуживали су му свештеници Лека Вујисић и Владимир Милуновић и јерођакони Сионије (Зорић) и Јосиф (Јоксимовић).

Отац Лека Вујисић је након парастоса рекао да иза човјека остаје његово дјело, оно што је створио и што му је Бог благословио.

“Миланово дјело је велико. И што вријеме буде више пролазило, величина његовога дјела ће бивати све уочљивија и све већа. И све више схватљивија, да разумијемо значај ове задужбине која је овдје направљена”, рекао је он.

Додао је да је Прекобрше важно мјесто по свом историјском значају.

“Важно је по свом положају, по томе какве је људе кроз историју давало, какве јунаке, какве паметаре, какве предводнике народа, духовнике. Али у данашње вријеме Прекобрђе, које се полако празни и нестаје са мапе, бог благослови нашему брату Милану да сазида велелепну задужбину у Прекобрђу и да сачува то мјесто од пропасти и нестајања и заборава. И док год буде овог манастира овдје, биће и Прекобрђа. Људи ћесе окупљати око светиње”, нагласио је отац Лека Вујисић.

Он је нагласио да се светиње не граде за данас и сјутрашњи дан него за вјечност.

“Граде се за будући вијек који чекамо и коме се надамо, граде се за небески Јерусалим. Вјерујем да је наш брат Милан својим дјелом зарадио милост Божју да се и његова задужбина нађе у небеском Јерусалиму, да је Господ препозна и призна као себи драгу задужбину и светињу и да благослов свој њој никада не одузме”, казао је отац Лека Вујисић.

DSC_1716_2

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић