Mitropolit Joanikije u manastiru Prekobrđe

Mitropolit Joanikije u manastiru Prekobrđe služio Liturgiju sa parastosom ktitoru Milanu Vujisiću

Ime: 17.09.2022. otac Leka Vujisic- manastir Prekobrde; Opis: Otac Leka Vujisić-besjeda nakon parastosa Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik Svetog proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog, u manastiru Svetog arhangela Mihaila u Prekobrđu Svetu službu Božiju sa godišnjim parastosom ktitoru ove svetinje Milanu Vujisiću.

Sasluživali su mu sveštenici Leka Vujisić i Vladimir Milunović i jerođakoni Sionije (Zorić) i Josif (Joksimović).

Otac Leka Vujisić je nakon parastosa rekao da iza čovjeka ostaje njegovo djelo, ono što je stvorio i što mu je Bog blagoslovio.

“Milanovo djelo je veliko. I što vrijeme bude više prolazilo, veličina njegovoga djela će bivati sve uočljivija i sve veća. I sve više shvatljivija, da razumijemo značaj ove zadužbine koja je ovdje napravljena”, rekao je on.

Dodao je da je Prekobrše važno mjesto po svom istorijskom značaju.

“Važno je po svom položaju, po tome kakve je ljude kroz istoriju davalo, kakve junake, kakve pametare, kakve predvodnike naroda, duhovnike. Ali u današnje vrijeme Prekobrđe, koje se polako prazni i nestaje sa mape, bog blagoslovi našemu bratu Milanu da sazida velelepnu zadužbinu u Prekobrđu i da sačuva to mjesto od propasti i nestajanja i zaborava. I dok god bude ovog manastira ovdje, biće i Prekobrđa. Ljudi ćese okupljati oko svetinje”, naglasio je otac Leka Vujisić.

On je naglasio da se svetinje ne grade za danas i sjutrašnji dan nego za vječnost.

“Grade se za budući vijek koji čekamo i kome se nadamo, grade se za nebeski Jerusalim. Vjerujem da je naš brat Milan svojim djelom zaradio milost Božju da se i njegova zadužbina nađe u nebeskom Jerusalimu, da je Gospod prepozna i prizna kao sebi dragu zadužbinu i svetinju i da blagoslov svoj njoj nikada ne oduzme”, kazao je otac Leka Vujisić.

DSC_1716_2

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Željko Drašković