Острог Покров 1

Празник Покрова Пресвете Богородице и Преподобног Романа Слаткопојца свечано и молитвено прослављен у манастиру Острогу

Име: 14.10.2019 Otac SERGIJE OSTROG; Опис: Празник Покрова Пресвете Богородице свечано и молитвено је прослављен у острошкој обитељи Тип: audio/mpeg

Празник Покрова Пресвете Богородице и Преподобног Романа Слаткопојца, свечано и молитвено је прослављен у острошкој обитељи

Острог ПокровПразновање је отпочело свечаном вечерњом службом са петохлебницом у недељу 13. октобра.

Вечерњу службу служили су јеромонах Јеротеј и јерођакон Роман, чији је Преподобни Роман Слаткопојац небески покровитељ и монашки заштитник.

На сам празник, у понедељак 14. октобра, Свету литургију служили су јеромонах Јеротеј Влајковић, протојереј-ставрофор Драган Крушић, парох никшићки, протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић, парох подгорички, јерођакон Роман Виларет и ђакон Немања Матејић из Бајине Баште из епархије жичке.

Острог Покров 2Након прочитаног Светог Јеванђеља, сабранима је о празнику Пресвете Богородице и о Светом Роману бесједио је прота Бранко Тапушковић.

После причешћа, у име острошке братије имендан јерођакону Роману, честитао отац Сергије.

Потом је изнешена и честица Светих моштију Преподобног Романа Слаткопојца, коју су сабрани у острошкој светињи цјеливали и пред чијим моштима су се помолили.

После литургијског сабрања приређено је послужење, гдје су окупљена дјеца, монаси и вјерни, честитали имендан јерођакону Роману и сви заједно пјевали духовне и молитвене пјесме у славу Божију и Пресвете Богородице и Преподобног Романа Слаткопојца.

Александар Вујовић