Ostrog Pokrov 1

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice i Prepodobnog Romana Slatkopojca svečano i molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu

Ime: 14.10.2019 Otac SERGIJE OSTROG; Opis: Praznik Pokrova Presvete Bogorodice svečano i molitveno je proslavljen u ostroškoj obitelji Tip: audio/mpeg

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice i Prepodobnog Romana Slatkopojca, svečano i molitveno je proslavljen u ostroškoj obitelji

Ostrog PokrovPraznovanje je otpočelo svečanom večernjom službom sa petohlebnicom u nedelju 13. oktobra.

Večernju službu služili su jeromonah Jerotej i jerođakon Roman, čiji je Prepodobni Roman Slatkopojac nebeski pokrovitelj i monaški zaštitnik.

Na sam praznik, u ponedeljak 14. oktobra, Svetu liturgiju služili su jeromonah Jerotej Vlajković, protojerej-stavrofor Dragan Krušić, paroh nikšićki, protojerej-stavrofor Branko Tapušković, paroh podgorički, jerođakon Roman Vilaret i đakon Nemanja Matejić iz Bajine Bašte iz eparhije žičke.

Ostrog Pokrov 2Nakon pročitanog Svetog Jevanđelja, sabranima je o prazniku Presvete Bogorodice i o Svetom Romanu besjedio je prota Branko Tapušković.

Posle pričešća, u ime ostroške bratije imendan jerođakonu Romanu, čestitao otac Sergije.

Potom je iznešena i čestica Svetih moštiju Prepodobnog Romana Slatkopojca, koju su sabrani u ostroškoj svetinji cjelivali i pred čijim moštima su se pomolili.

Posle liturgijskog sabranja priređeno je posluženje, gdje su okupljena djeca, monasi i vjerni, čestitali imendan jerođakonu Romanu i svi zajedno pjevali duhovne i molitvene pjesme u slavu Božiju i Presvete Bogorodice i Prepodobnog Romana Slatkopojca.

Aleksandar Vujović