Mitropolit i Dodik Ždrebaonik

Mitropolit Joanikije u manastiru Ždrebaonik razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom

U manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije susreo se danas sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Mitropolit Joanikije je rekao da je srpski član Predsjedništva BiH, u nemogućnosti da prisustvuje ustoličenju na Cetinju 5. septembra, danas došao da mu čestita ustoličenje.

“Iz Republike Srpske uvijek čujemo poruke bratskog pomirenja”, kazao je Vladika blagosiljajući Dodika i Republiku Srpsku i darivajući Dodiku ikonu Presvete Bogorodice.

“Današnje vrijeme, ali i sva vremena za srpski narod uvijek su tražili ljude koji mogu da razumiju i ponesu narodne probleme na svojim leđima i da ih na najbolji mogući način rješavaju. Zato i mislim da je ovo dio pravde koja je ovdje bila potrebna. Došao sam da čestitam kao čovjek koji vjeruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, Crkvu koja nikada nije poklela, kalkulisala i uvijek je istrajala” rekao je Dodik.

On je naveo da je sa nerazumijevanjem pratio neka dešavanja, ali da mu je nejasno da u „kolijevci naše vjere i naroda nekom smeta svoja crkva“.

Dodao je da ova vremena koja nose određene probleme mogu da se lakše shvate i brže riješe uz sjećanje na sve ono što je Crkva prošla kroz vjekove da bi očuvala narod.

“Želim sve najbolje, prije svega Mitropolitu, a onda i svom vjerujućem narodu Crne Gore da ih ohrabrim da žive u nezavisnoj Crnoj Gori, ali da njihov identitet niko ne može i ne bi trebalo da ugrožava”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je narod u Republici Srpskoj i Srbiji uvijek spreman da razgovara o svemu što je potrebno da se pomogne narodu u Crnoj Gori i da rješava probleme.

“SPC je ovdje učinila sve da spriječi da se oduzmu hramovi. To je pokazala kroz podršku naroda. U Srpskoj smo kao znak podrške organizovali litije u Banjaluci i Trebinju i davali podršku na različite načine, jer smo smatrali da smo jedno i da to jedno ne može niko da promijeni. To jedno mora opstati, a jedno se zove srpski narod i SPC”, poručio je Dodik.

Mitropolit Joanikije je rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, svjedoči vjeru i čuva identitet naroda, ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo.

Rekao da ga posebno raduje što je u manastiru Ždrebaonik kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save mogao da ugosti Dodika.

“Upravo ovo je mjesto gdje imamo priliku da se sjetimo naših korijena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Istakao je da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve.

“To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i Njegoš”, dodao je Vladika Joanikije.

On je istakao da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta Njegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

“Kada ovo govorimo, ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svjedočimo vjeru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe. To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gdje su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo”, rekao je Mitropolit Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Milorada Dodika “koji je uvijek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori”.

R. Vojinović

Foto/video: Dan