Mitropolit Joanikije

Митрополит Јоаникије: Усвојен текст Темељног уговора који је Митрополит Амфилохије доставио Влади

Темељни уговор је потписан и он се не може поништавати ни мијењати осим у сагласности обје стране, казао је вечерас Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и додао да ће се Црква борити за своја права ако неко буде хтио да га оспори.

 

“Цркву не конституише Темељни уговор или било који закон овог свијета већ Исус Христос, али у овом свијету је добро да се уреде односи између Цркве и државе, нарочито када имамо у виду да су Црква и држава одвојене како не би биле два ентитета која немају никакав међусобни додир, а обје се баве истим народом”, казао је Митрополит Јоаникије, гостујући вечерас на ТВЦГ.

Он је додао да је увијек сматрао да те односе треба уредити на принципу међусобног уважавања, равноправности и сарадње.

Како је чин потписивања Темељног уговора изазвао бројне реакције, Митрополит је казао да ниједан уговор у Црној Гори није био толико под лупом јавности попут Темељног говора државе Црне Горе и СПЦ.

“Нацрт уговора је Црква доставила 2012. године, али Влада тада није одговарала. Влада Здравка Кривокапића је почела да се бави тим текстом и усвојила га је на Влади и објавила, и он је био доступан јавности. То је исти текст из 2012. који је блаженопочивши Митрополит Амфилохије доставио Влади Црне Горе”, казао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да је Влада Здравка Кривокапића усвојила текст Темељног уговора, а Влада Дритана Абазовића тражила да се правни тимови састану због примједби.

“Усвојене су неке примједбе јер мора бити договора двије стране. На нивоу стручњака било је више састанака и постигнут је договор. Усвојили смо неколико примједби које су биле у правцу усаглашавања са Уставом и осталим законима Црне Горе. С обзиром на то који су све правни експерти радили на уговору, сматрам да послије овог договора текст није требало више мијењати”, казао је Владика Јоаникије.

Митрополит је коментаришући примједбе Црногорске академије наука и умјетности казао да се они нијесу оглашавали поводом Закона о слободи вјероисповијести:

“Они се нијесу оглашавали када је власт са злом намјером била припремила све да на тај начин одузме све светиње Митрополији црногорско-приморској и осталим епархијама Српске цркве у Црној Гори. Како се тада није огласила?”

На констатације које се могу чути у јавности да се потписивањем Темељног уговора сва црквена имовина у Црној Гори преписује Београду, Митрополит је казао: “То су ноторне лажи и манипулације”.

Он истиче да је сва имовина уписана на епархије СПЦ које дјелују у Црној Гори:

“Сва имовина унешена је у Катастар Црне Горе. То је црквена имовина, али закони Црне Горе се односе на ту нашу имовину. Ми смо власници имовине, као и сви остали власници у Црној Гори.”

Митрополит је казао да потписивањем Темељног уговора СПЦ није добила ништа више него Католичка црква или Исламска заједница својим уговорима:

“Можда смо у неком погледу добили и мање него Католичка црква. Око јавно-правног статуса, ту је много више наглашен јавно-правни субјективитет Католичке цркве у Црној Гори него СПЦ.”

Он није желио да коментарише констатације да је Темељни уговор са СПЦ састављан у Београду и да се није смио промијенити ни зарез.

Такве констатације је назвао подметањима и додао да је Темељни уговор урађен тако што су се двије стране састале и договориле око свега: “Истина, правници Митрополије и осталих епархија СПЦ су имали главну иницијативу. Наш текст је морао бити усвојен прво на Светом архијерејском синоду, а касније је дорађиван у дијалогу између Владе и СПЦ.”

На питање “зашто је Патријарх Порфирије тражио да се уговор потпише тихо”, Митрополит Јоаникије је казао да је став Цркве био да се том догађају не треба придавати већи значај него што он стварно има.

“Ми тим документом нијесмо добили ништа више него што нам је то обезбијеђено Уставом и законима Црне Горе. То је документ који изражава добру вољу двије стране о међусобној сарадњи, а ње свакако мора бити”, казао је, додавши да сада Црква има право да тражи неправилно одузету имовину.

“Донешен је закон који нас, као највеће власнике имовине, искључује из тог права враћања наше земље”, казао је Митрополит.

Евентуално оспоравање Темељног уговора је назвао насиљем над Црквом.

“Уговор је потписан и он се не може поништавати ни мијењати осим у сагласности обје стране. Не знам за могућност једностраног раскида уговора. Ми смо отворени за све, али мислим да је на то питање стављена тачка. Неће се ништа суштински промијенити, имамо Закон о слободи вјероисповијести који није идеалан, али је прихватљив, Темељни уговор који није идеалан, али је прихватљив. Мислим да је тим положај СПЦ у Црној Гори ријешен. Ако неко то хоће да оспори, ми ћемо се борити за своја права као и до сада”, казао је Митрополит Јоаникије.

Сматра да се усвајањем уговора допринијело много да се подјеле у црногорском друштву почну рјешавати.

“Наравно неће се све ријешити таквим документом, али СПЦ и њени вјерници су били дискриминисани јер су друге вјерске заједнице имале уговоре, а само СПЦ није”, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Извор: ТВЦГ