Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Mitropolit Amfilohije dostavio Vladi

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni mijenjati osim u saglasnosti obje strane, kazao je večeras Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i dodao da će se Crkva boriti za svoja prava ako neko bude htio da ga ospori.

 

“Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog svijeta već Isus Hristos, ali u ovom svijetu je dobro da se urede odnosi između Crkve i države, naročito kada imamo u vidu da su Crkva i država odvojene kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir, a obje se bave istim narodom”, kazao je Mitropolit Joanikije, gostujući večeras na TVCG.

On je dodao da je uvijek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije, Mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput Temeljnog govora države Crne Gore i SPC.

“Nacrt ugovora je Crkva dostavila 2012. godine, ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila, i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. koji je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Dodao je da je Vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temeljnog ugovora, a Vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primjedbi.

“Usvojene su neke primjedbe jer mora biti dogovora dvije strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko primjedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na ugovoru, smatram da poslije ovog dogovora tekst nije trebalo više mijenjati”, kazao je Vladika Joanikije.

Mitropolit je komentarišući primjedbe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti kazao da se oni nijesu oglašavali povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti:

“Oni se nijesu oglašavali kada je vlast sa zlom namjerom bila pripremila sve da na taj način oduzme sve svetinje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama Srpske crkve u Crnoj Gori. Kako se tada nije oglasila?”

Na konstatacije koje se mogu čuti u javnosti da se potpisivanjem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu, Mitropolit je kazao: “To su notorne laži i manipulacije”.

On ističe da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje djeluju u Crnoj Gori:

“Sva imovina unešena je u Katastar Crne Gore. To je crkvena imovina, ali zakoni Crne Gore se odnose na tu našu imovinu. Mi smo vlasnici imovine, kao i svi ostali vlasnici u Crnoj Gori.”

Mitropolit je kazao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima:

“Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC.”

On nije želio da komentariše konstatacije da je Temeljni ugovor sa SPC sastavljan u Beogradu i da se nije smio promijeniti ni zarez.

Takve konstatacije je nazvao podmetanjima i dodao da je Temeljni ugovor urađen tako što su se dvije strane sastale i dogovorile oko svega: “Istina, pravnici Mitropolije i ostalih eparhija SPC su imali glavnu inicijativu. Naš tekst je morao biti usvojen prvo na Svetom arhijerejskom sinodu, a kasnije je dorađivan u dijalogu između Vlade i SPC.”

Na pitanje “zašto je Patrijarh Porfirije tražio da se ugovor potpiše tiho”, Mitropolit Joanikije je kazao da je stav Crkve bio da se tom događaju ne treba pridavati veći značaj nego što on stvarno ima.

“Mi tim dokumentom nijesmo dobili ništa više nego što nam je to obezbijeđeno Ustavom i zakonima Crne Gore. To je dokument koji izražava dobru volju dvije strane o međusobnoj saradnji, a nje svakako mora biti”, kazao je, dodavši da sada Crkva ima pravo da traži nepravilno oduzetu imovinu.

“Donešen je zakon koji nas, kao najveće vlasnike imovine, isključuje iz tog prava vraćanja naše zemlje”, kazao je Mitropolit.

Eventualno osporavanje Temeljnog ugovora je nazvao nasiljem nad Crkvom.

“Ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni mijenjati osim u saglasnosti obje strane. Ne znam za mogućnost jednostranog raskida ugovora. Mi smo otvoreni za sve, ali mislim da je na to pitanje stavljena tačka. Neće se ništa suštinski promijeniti, imamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji nije idealan, ali je prihvatljiv, Temeljni ugovor koji nije idealan, ali je prihvatljiv. Mislim da je tim položaj SPC u Crnoj Gori riješen. Ako neko to hoće da ospori, mi ćemo se boriti za svoja prava kao i do sada”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Smatra da se usvajanjem ugovora doprinijelo mnogo da se podjele u crnogorskom društvu počnu rješavati.

“Naravno neće se sve riješiti takvim dokumentom, ali SPC i njeni vjernici su bili diskriminisani jer su druge vjerske zajednice imale ugovore, a samo SPC nije”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Izvor: TVCG