Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije: Vrh vrlina je Božanska ljubav koja nas sjedinjuje sa Gospodom

Ime: 03.04.2022-Mitropolit Joanikije i Predsjednik CO Lazarevic; Opis: Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, u četvrtu nedjelju Časnog posta – Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, na praznik Prepodobnog Jakova Ispovjednika, Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, uz sasluženje igumana Makarija (Imamovića), sveštenstva hercegnovskog namjesništva i molitveno učešće vjernog naroda.

 

U arhipastirskom slovu Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je kazao da se u toku ovoga Časnoga posta pripremamo za praznik Vaskrsenja Hristovoga i od nedjelje do nedjelje tu veliku pučinu posta polako savlađujemo i penjemo se, ushodimo kao duhovnim ljestvicama ka vrhu naših podviga posta i molitve, da bismo se pripremili da uđemo u Veliku poslednju nedjelju posta, koja je zapravo nedjelja velikih djela Božijih spasenja našega.

“U toku ovoga posta nadahnjujemo se najizrazitijim primjerima pravoslavne duhovnosti od Sinaja, Palestine, Svete Gore i još više nadahnjujemo se primjerima pobožnosti Svetoga pisma, gledajući na Mojsija koji se prvi popeo radi posta i molitve na Sinajsku goru i postio 40 dana i 40 noći. Molio se Bogu pa kada se vratio među narod, njegovo lice je sijalo kao sunce, a danas proslavljamo novoga novozavjetnoga Mojsija – Svetoga Jovana Lestvičnika”, besjedio je vladika.

Kazao je da se Sveti Jovan Lestvičnik radi Boga i ljubavi Božije usamio, otišavši u Sinajsku pustinju gdje se 40 punih godina podvizavao u postu i molitvi, i postao učitelj pravoslavne duhovnosti, veoma iskusan rukovoditelj svima onima koji idu za Hristom.

“Njegova knjiga Lestvica raja je prava riznica Božanske mudrosti i znanja, i ona je puna duhovnih ljekova za sve naše strasti i pokazuje kako ih treba prevazići, kako se treba boriti i izboriti sa njima, da bi smo dobili vrline. A kao vrh vrlina je Božanska ljubav koja nas sjedinjuje sa Gospodom”, istakao je Mitropolit, objasnivši da ni podvig ni vrlina nijesu cilj samo po sebi, nego da je sve to dobra priprema da se sjedinimo sa Gospodom.

Govoreći o Božijim ugodnicima, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je istakao da je srpski narod prinio Bogu svete i uzvišene darove, a to su svetitelji Božiji: Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Vladika Nikolaj, Prepodobni otac Justin Ćelijski, Sv. Simeon Dajbabski, kao i svetitelji iz našega roda koji su zasijali svojim životom, vrlinama i djelima na drugim kontinentima: Sveti Mardarije lješansko-libertvilski (Uskoković), Sveti Sevastijan Džeksonski (Dabović).

“Mogli bismo nabrojati još bezbroj svetitelja koji su podobni Svetom Jovanu Lestvičniku, ali njemu je pripala ta čast pošto se 40 godina podvizavao u Sinajskoj pustinji, da se njegov spomen vrši u ovu četvrtu nedelju Časnoga posta i taj običaj primili smo od Jerusalimske patrijaršije, zapravo od Svete gore Sinaja i od Svetoga grada Jerusalima, sa kojima smo duhovno bili vječito povezani”, rekao je i podsjetio da je Sveti Sava išao nekoliko puta da se pokloni svetinjama na Istoku, pa je posjećivao i Jerusalim i Svetu sinajsku goru, kao i mnogi od naših predaka.

Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je pozvao vjerne da posteći ovaj post, Bogu se moleće, hodeći zajedno sa Hristom, prebrode ovu veliku pučinu posta, kako bi se udostojili da se poklone stradanju Hristovom i Njegovome živonosnome krstu i Grobu živonosnome.

“Da bismo se udostojili tako i da proslavimo Hristovu pobjedu nad smrću, Njegovo vaskrsenje, Njegovu i našu pashu, jer Hristovo vaskrsenja je i naše vaskrsenje, Njegova pobjeda je i naša pobjeda. On nas je učinio da budemo pričasnici Njegove pobjede i vječne slave i darova Duha Svetoga. Neka svima bude na radost ovaj veliki, spasonosni podvig, gdje se oslobađamo od svojih loših navika. Rasterećujemo našu dušu kroz molitvu, kroz Svetu tajnu ispovijesti i bogorazmišljanje, odbacivanje onoga što je suvišno, rasterećujemo i naše tijelo, oslobađamo ga od suvišnoga jela i pića, i tako doživljavamo slobodu. Preobražavamo se i živimo novim životom, pričešćujući se Svetim tajnama Hristovim iz kojih crpimo Božanski život i mudrost, radost, istinu i pravdu, svjetlost i energiju”, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Nakon otpusta, sabranima je čestitao praznik i obratio se predsjednik CO Herceg Novi, advokat Zoran Lazarević, koji je istakao da je uvijek čast i zadovoljstvo pozdraviti dolazak Mitropolita crnogorsko-primorskog, koji sa Cetinja donosi blagoslov Sv. Petra Cetinjskog, Časnoga krsta raspetoga Hrista, Bogorodice Filermose, ruke Jovana Krstitelja.

Vesna Dević

Foto: Željko Drašković