Mitropolit Joanikije završio posjetu Poljskoj Pravoslavnoj Crkvi

Mitropolit Joanikije završio posjetu Poljskoj Pravoslavnoj Crkvi

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u srijedu 15. septembra 2021. godine u nastavku svoje posjete Poljskoj Pravoslavnoj Crkvi na praznik Sv. mučenika Mamanta, Sv. Jovana posnika i Prepodobnih Antonija i Teodosija Pečerskih služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetih Mironosica Marte i Marije u crkvi posvećenoj Preobraženju Gospodnjem na Grabarci.

Molitveno je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo g. Varsonufije, episkop Semjatički kao i igumanija ove svete obitelji mati Ermonija sa sestrinstvom.  Na kraju Svete Liturgije mitropolit Joanikije, obraćajući se prisutnim vjernicima, iskazao je svoju radost što je prvi put u posjeti ovoj svetoj obitelji gdje se vjekovima sabiraju hrišćani radi iscjeljenja i radi blagoslova Božijega. Naročito u veličanstvenim litijama na praznik Preobraženja kada iznose svoje krstove na ovu goru Preobraženja – goru Grabarku.

Nakon Svete Liturgije mitropolit Joanikije je sa svojom pratnjom i domaćinima postavio Krst u ime Mitropolije crnogorsko-primorske  za molitveni spomen na ovo Liturgijsko sabranje i da se i na ovom mjestu uznose molitve za zdravlje i spasenje svih vjernih Mitropolije crnogorsko-primorske.

U nastavku jučerašnjeg dana mitropolit Joanikije posjetio je Eparhiju bjelistocko-gdanjsku gdje ga je dočekao nadležni arhijerej Arhiepiskop Jakov koji je sa gostima obišao znamenitosti i svetinje ove eparhije. Mitropolit Joanikije je ovom prilikom dao intervju eparhiskom radiju u Bjelistoku.

Kao kruna posjete mitropolita Joanikija Poljskoj bila je posjeta slavnog Suprosaljskog manastira gdje ga je dočekao namjesnik ove obitelji Njegovo Preosveštenstvo episkop Andrej sa bratstvom manastira. Mitropolit Joanikije je obavio i molitveni pomen na grobu arhiepiskopa Mirona koji je tragično stradao u avionskoj nesreći 2012. godine.

Mitropolit Joanikije je završio višednevnu posjetu Poljskoj Pravoslavnoj Crkvi u kojoj je boravio na poziv Njegovog Blaženstva Mitropolita Save, predstojatelja Poljske Pravoslavne Crkve a povodom uručenja ordena “Konstantina Ostroškog” koji je još prije nekoliko mjeseci Fond Konstantina Ostroškog dodijelio mitropolitu Joanikiju.

U delegaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, pored mitropolita Joanikija bili su protojerej Ostoja Knežević, đakon Kosta Dojić i jerođakon Sionije.