Mitropolit Amfilohije

Mitropolit: Ljudsko drušvo bez Boga grade samo bezumnici

Ime: 16.06.2018 Mitropolit Danilovgrad; Opis: Izvještaj iz Danilovgrada Tip: audio/mpeg

„U ovo naše vrijeme vječno ljudsko dostojanstvo se zaboravlja i žrtvuje prolaznom, ništavnom zemaljskom. Hristos- kamen temeljac koga zidari ovoga svijeta odbacuju je krajeugaoni kamen na kome se gradi sve što je istinsko i čestito. Nepokolebljiva je građevina, život, zajednica koja je kroz vijekove građena na tom tvrdom kamenu, kazao je danas Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Danilovgradu gdje je sa sveštenstvom služio Svetu službu Božiju u Crkvi Svete prvomučenice Tekle.

Dsc 3878 1024x683Mitropolit je u toku službe u čteca proizveo Zariju Vuković koji nastavlja tradiciju svojih predaka koji su bili ispunjeni Božijim duhom. Visokopreosvećeni je podsjetio da je njegov prađed bio sveštenik, a đed Zarija čije ime nosi, mučenički postradao zajedno sa hiljadama najbiranijih Crnogoraca 1945. bez suda i presude i da sveti kvasac kojim Bog zakvasi porodicu, dušu ne može da nestane.

U arhipastirskoj besjedi je naglasio da ne treba izgubiti iz vida da je Balkan temelj i korijen svega što je najsavršenije, najmudrije i najzanačjnije u Evropi, Americi i čitavom svijetu. I ne samo što je drevna helenska mudrost koja je utemeljila evropsku znanje sa Balkana, nego je na ovim prostorima procvjetalo hrišćanstvo, vjera koji je jedini istinski temelj ljudske prirode i zajednice.

„Graditi ljudsko društvo, zajednicu bez i protiv Boga, bez Hrista Bogočovjeka samo mogu bezumnici.To je građenje kuće, čovječanstva na pijesku. Kad gradite na ljudskom, prolaznom ništavnom znanju a ne na mudrosti Božijoj i na onim vrijednostima koje predstavljaju tu mudrost, dune vjetar, poplava i sve ode u paramparčad. Sve što je u našem narodu sagrađeno, što ostaje i što je vječno građeno je na Hristu, tom krajouglom kamenu“, rekao je vladika ističući da su Sveti Vasilije Ostroški, Arsenije i Stefan Piperski, Prepodobni Simeon Dajbabski, Sveti Momišićki mučenici, Petar Cetinjski gradili na tom kamenu temeljcu, na vječnom Logosu kroz koga je sve postalo i bez koga ništa ne postoji što postoji i zato je njihova građevina i spomen nepokolebljiv i vječan.

On je kazao da je na imenu Božijem, na Hristu Bogočovjeku, na svetom Jevanđelju sagrađeno i gradi se i danas sve što je vječno  i neprolazno.

„Bog je dao slobodu i ko hoće može da gradi na pijesku svoju kuću, državu, naciju. Međutim, oni koji su prosvećeni i imaju razuma, oni znaju na čemu i na kome treba graditi sebe, svoju djecu, porodicu, domove, kulturu, jezik, pismo i čemu treba žrtvovati svoj život. Dakle na vječnom i neprolaznom“, rekao je arhiepiskop cetinjski ističući da su svjedoci toga i svetitelji i mučenici koje danas proslavljamo Lukijan, Dimitrije Carević koga je djetinja mučenička krv upisala u pamćenje svog pravoslavnog naroda.

Mitropolit: Ćirilica je pismo Crne Gore bila vjekovima pa i danas

Poslije Liturgije i Svetog pričešća Mitropolit je podsjetio da su zbog zabrane ćirilice od austrougarskog okupatora profesori ovdje progonjeni i 1916. i kazao da je dobro da se u Danilovgradu baš danas nastavlja odbrana obraza, časti, dostojanstva i vrijednosti na kojima je sagrađena sva naša kultura-pismenost jer je na ćirilici napisano sve ono čime se ponosimo i pred Bogom i pred ljudima.

Naglasio je da su danilovgradski đaci na čelu sa profesorom Jugoslavom Blagojevićem nastavili put onih koji nijesu prihvatili okupatorsku azbuku i da su oni svjedoci da će se popraviti sadašnje prilike u prosvjeti kada uče djecu da je Sveti Sava okupator, što znači da je okupator i Sveti Arsenije, njegov naslednik čije su mošti pohranjene upravo u Danilovgradu.

Dsc 3864 1024x683Mitropolit je uručio orden Svetog Petra Cetinjskog profesoru Blagojeviću i đacima danilovgradske Gimnazije koji im je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio za pokazanu nepokolebljivost i vjernost ćirilovskom pismu i nevinim žrtvama zločinačkog NATO bombardovanja. Učenike je  darivao i knjigama.

Zahvaljujući se na priznanju Blagojević je kazao da bez djece, njegovih učenika ne bi bilo moguće da se brani ćirilica i obilježava godišnjica NATO zločina.

“ Oni svjedoče i svjedočiće istinu ne razmišljajući o posledicama, da je sve vrijedno u Crnoj Gori od njenog nastanka napisano na ćirilici i da je 1999. godine prema našem narodu počinjen zločin čije žrtve ne smijemo zaboraviti. Moja zasluga, ako je ima, je u tome što sam ih podržavao i pomagao u svemu što su na tom planu radili. Ono zbog čega smo obilježeni i zbog čega žele da nas kažnjavaju je što smo tražili ravnopravnost ćirilice koju su samo formalno ili greškom čak i Ustavom garantovali“, istakao je profesor i podsjetio da je priču o ravnopravnosti ćirilice u ovoj školi prvi pokrenuo profesor Janko Bulatović.

Blagojević se zapitao na kakav bi ih tek Krst razapinjali da su se drznuli da traže ravnopravnost za srpski jezik ili povratak vjernouke u naše škole i izrazio nadu da će i poslije njih doći oni koji će nastaviti ono što su oni i njihovi prethodnici uradili.

Mitropolit je rekao da se nada da će se sadašnja vlast vratiti razumu jer izbacujući ćirilicu oni moraju da skinu i naziv škole koja nosi ime Svetog Petra Prvog što on kao naslednik Svetog Petra Cetinjskog u tom slučaju i zahtejva.

„Otkud im pravo da zovu školu imenom Svetog Petra Prvog Njegoša ukoliko se odriču njegove vjere i časnog krsta, žrtve i pisma na kome je napisao sve što je napisao“, rekao je mitropolit i istakao da je pravo svih da pišu kojim hoće pismom, ali ćirilica je pismo Crne Gore bila vjekovima i danas.

Nakon toga  zlatni lik Lovćenskog Tajnovidca i novčanu nagradu uručio je mnodjetinjoj porodici Vlada i Svetlane Žižić zato što su ispunili Božiju zapovjest Rađajte se i množite i napunite zemlju i vladajte njome, ističući da zao duh koji ukuda ćirilicu u isto vrijeme razara porodicu, ono što je najsvetije za svaki narod.

Otac  šestoro djece se zahvalio na priznanju, ali i pomoći svima koji im daju podršku u podizanju i očuvanju porodice na hrišćanskim temeljima i vrijednostima.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije podržao je majke Crne Gore koje već duži period protestuju tražeći povraćaj nadoknada i pozvao predsjednika i Vladu Crne Gore da novac koji su spremili za NATO koji nas je bombardovao vrate majkama.

Sabranje je nastavljeno uz prigodan program u kojem su učestvovali guslar Spasoje Popović, recitator Arsenije Sekulić i djeca škole vjeronauke pri Hramu Svete Tekle u Danilovgradu.

Domaćin otac Željko Ćalić, paroh danilovgradski na svečanom ručku se zahvalio svima i čestitao profesoru, đacima i porodici Žižić na odlikovanjima i blagoslovu ističući da je njihov put zapravo put Svetog Save, Sv. Arsenija i Svetog Vasilija, i da nam oni pokazuju svojim primjerom kako se ide putem koji smo i mi odabrali i to ne samo deklarativno već svojim djelom. Poželio je da se taj blagoslov umnoži i da nam Bog da svima hrabrosti da djelima svjedočimo tu pravu istinu Božiju da smo zaista potomci Svetoga Petra Cetinjskoga i svih svetih iz roda našega i tako različiti da služimo jednom istom cilju i idemo istim putem u život vječni.

Vesna Dević

Foto: Jovan Radović