Mitropolit lovčanski Gavrilo posjetio Cetinjski manastir

Mitropolit lovčanski Gavrilo posjetio Cetinjski manastir

Ime: 18. 09. 2022-MITROPOLIT GAVRILO- ORDEN; Opis: Mitropolit lovčanski Gavrilo posjetio Cetinjski manastir Tip: audio/mpeg

Mitropolit lovčanski Gavrilo posjetio Cetinjski manastir, Mitropolit Joanikije ga odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca

 

Mitropolit lovčanski Bugarske Pravoslavne Crkve g. Gavrilo posjetio je večeras Cetinjski manastir i poklonio se Desnici Svetog Jovana Krstitelja, čestici Časnog krsta Gospodnjeg i moštima Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca.

Sa svojim domaćinom Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Joanikijem on je molitveno prisustvovao na vaskršnjem bdeniju koje je služeno u manastiru.

Mitropolit Janikije je visokog gosta odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za njegovanje ljubavi među pomjesnim Pravoslavnim Crkvama i unapređenje duhovnih i kulturnih veza među bratskim slovenskim narodima.

Mitropolit Joanikije je rekao da je velika radost što je uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice, hramovske slave Cetinjskog manastira gost cetinjske monaške obitelji Mitropolit lovčanski g. Gavrilo.

“Visokopreosvećeni Mitropolit Gavrilo nije prvi put u Crnoj Gori, već je, koliko e sjećam, treći put. Prvo je dolazio na osvećenje hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, pa je dolazio i na naše ustoličenje prošle godine. U međuvremenu, mi smo bili njegovi gosti, u manastiru Svetog Jovana Rilskog, u njegovoj eparhiji gdje smo imali priliku da se poklonimo velikim svetinjama i da učestvujemo na svetim bogosluženjima povodom spomena Svetog Jovana Rilskog”, rekao je Vladika Joanikije.

Dodao je da su Sveti Kirilo i Metodije i njihovi učenici ostavili nama zavještanje da prije svega čuvamo svetu vjeru.

“I da njegujemo našu slovensku pismenost i kulturu. Svi slovenski narodi imaju zajedničke učitelje. Naravno, to je apostolsko učenje, to je jevanđelsko učenje, ali su ga nama Slovenima propovijedali Sveti Kirilo i Metodije, iako je bilo i prije velikih propovjednika koji su propovijedali sloenskim narodima. Ali, Sveta braća Kirilo i Metodije se poštuju kao krstitelji slobvenskih naroda”, podsjetio je on.

Mitropolit Joanikije je takođe podsjetio da nam od njih potiče naše zajedničko pismo.

“Naša stara duhovnost i kultura bila je jedna. Poslije se razgranavala, ali to jedinstvo možemo i danas da pronađemo kroz naše bratske kulturne i duhovne veze. Kada se međusobno posjećujemo mi arhijereji iz različitih pomjesnih Crkava, mi prije svega svjedočimo jedinstvo naše svete vjere. A to je ujdno i jedinstvo ljubavi, razumijevanja, bratstva i zajedničke naše sudbine. I u tom pogledu Visokopreosvećeni Mitropolit lovčanski gospodin Gavrilo, koji nam je po treći put došao u posjetu, koji je pokazao veliku ljubav prema Crnoj Gori, prema vjerujućem narodu i prema svetinjama u Crnoj Gori, već je učinio mnogo za jačanje našega jedinstva duhovnoga i kulturnoga i za utvrđivanje naših bratskih veza”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da Crkva uvijek traži ono što ljude povezuje, ono što im je zajedničko.

“A mi imamo mnogo toga što nam je zajedničko i na to treba da skrenemo pažnju. Ovakve posjete nas podsjećaju na sve ono što je zajedničko kroz našu mukotrpnu istoriju. Evo jednog detalja. Danas proslavljamo jednog od pećkih patrijaraha koji je bio porijeklom iz bugarskoga naroda – Sveti Patrijarh Jefrem. Velika ličnost, veliki Božji ugodnik koji se sam bio povukao sa prestola, vjerovatno zbog starosti i godina, ali poslije izvjesnog vremena bio je umoljen da se opet vrati jer je našoj Crkvi trebala njegova molitva, pouka i autoritet”, kazao je Vladika.

Vladika Joanikije je istakao da nije slučajno što je Sveti Sava poslije istočnih patrijaršija posjetio Bugarsku Pravoslavnu Crkvu i tamo našao svoj pokoj.

“Vaše Visokopreosveštenstvo, dobro nam došli. Blagodarimo vam na vašoj pažnji, na vašoj ljubavi. Mi doživljavamo svaku vašu posjetu kao veliki Božji blagoslov. Vaše iskustvo i vaša mudrost nama mnogo znače u našem zajedničkom opštenju. Hvala vam na vašoj velikoj podršci, i nama lično i ovoj mitropoliji, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Gavrilo je najsrdačnije zablagodario Mitropolitu Joanikiju na ljubavi i odlikovanju.

DSC_7877.NEF

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Željko Drašković