Најава хуманитарног турнира

“Млади за Космет”: Вечерас ”Играј за Космет”; за манастир Бањска 4.500 евра

У сарадњи са братском организацијом ”Сви за Космет” из Београда, Хуманитарни омладински клуб  “Млади за Космет” из Подгорице вечерас организују 75 хуманитарни турнир у стоном фудбалу и пикаду ”Играј за Космет”.

Mladi Za KosmetТурнир ће се одржати у гостопримници ”Архонтарики” код Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици са почетком у 19ч.

Учешће на турниру по играчу је 4€, а пријаве се врше уочи турнира.

Комплетан приход намијењен је за реновирање предшколске учионице ОШ ”Петар Петровић Његош” у селу Горње Кусце код Гњилана, као и за опремање ОШ ”Јединство” село Црколез, општина Исток на Косову и Метохији.

Из ХОК “Млади за Космет” позивају све да се у што већем броју одазову и својим учешћем и донацијом помогну у реализацији овог хуманитарног турнира.

За Манастир Бањска 4.500 евра

Хуманитарни омладински клуб “Млади за Космет”, из Подгорице, у току љета организовао је неколико акција помоћи сународницима на Косову и Метохији, преноси “Дан”

У великој акцији опремања трпезарије манастира Бањска прикупљено је потребних 4500 евра.

Како истичу из овог хуманитарног клуба, манастир Бањска, са црквом посвећеном Светом архиђакону Стефану, саграђен је између 1313. и 1317. године, као задужбина српског краља Стефана Уроша II  Милутина, једног од најмоћнијих владара династије Немањића и Балкана тог доба.

– Манастир Бањска је 520 година био у рушевинама, а поново је трудом Српске православне цркве оживио 2004. године, када се у њему окупило монаштво.

Манастир је одмах по оснивању постао духовни центар Срба на Косову и Метохији – истичу из ове организације.

Ова акција која је трајала у току јула окупила је 130 приложника чија су имена прослијеђена братији манастира ради помињања на литургији.

– Посебно желимо истаћи и највећу појединачну донацију у износу од 1.400 евра од породице фудбалера грчког АЕК-а Ненада Крстичића. Хвала свима који су допринијели да се ова акција успјешно реализује, уз наду да ћемо и у будућима показати солидарност и у складу са својим могућностима узети учешће – поручили су из ХОК “Млади за Космет”.

Овај хуманитарни клуб ће у наредна два мјесеца, у сарадњи са Православним братством “Ђурђевац” из Будве, прикупљати новчана средства за манастир Драганац који се налази код Гњилана у циљу опремања гостопримнице.

– Циљ ове акције је да обезбиједимо средства у износу од 10.000 евра и на тај начин покријемо један дио предвиђених радова.  “Врх Драганац” се први пут спомиње у раваничкој даровници српског кнеза Лазара Хребељановића 1381. године.

Предање везује име овог властелинског имања у брдском предјелу обраслом храстовом шумом, за Драгану, ћерку Светог кнеза Лазара која га је од свог оца добила у наследство. Манастир, посвећен Светим Архангелима код извора целебне воде пронио је кроз историју Драганино име као и село у близини. На темељима храма из четрнаестог вијека почела је 1868. године изградња храма који до данас постоји.

Једини је живи манастир на истоку Косова и Метохије у области Биначке Мораве, родном крају “честитога кнеза” подно Новог Брда – наводи се у позиву за ову хуманитарну акцију.

Сви који желе да помогну опремање гостопримнице Манастира Драганац, новац могу уплатити на жиро рачуне Хуманитарног омладинског клуба 510-93398-79 и ли Православног братства “Ђурђевац” 565-3060-25 са назнаком донација.

У августу 6.650 евра донација

“Дан” преноси да је ХОК “Млади за Космет” помогла још неколико породица у претходне три хуманитарне акције.

– За куповину викендице породици Спасић, село Беревце крај Штрпца, донирали су 1.500 евра, за двије породице из Гораждевца и радове на копању бунара и систем наводњавања ради производње и продаје јагода на породичном имању 250 еура, а исто толико новца уручено је за куповину замрзивача породици Букумирић из Гораждевца. За породицу Љубише Ђокића из Тучепа којем су вуци заклали 23 овце, опредијељено је 250 еура, а рачунајући и акцију опремања гостинске трпезарије манастира Бањска прикупљено је укупно 6.650 евра – истичу из овог хуманитарног клуба.