Najava humanitarnog turnira

“Mladi za Kosmet”: Večeras ”Igraj za Kosmet”; za manastir Banjska 4.500 evra

U saradnji sa bratskom organizacijom ”Svi za Kosmet” iz Beograda, Humanitarni omladinski klub  “Mladi za Kosmet” iz Podgorice večeras organizuju 75 humanitarni turnir u stonom fudbalu i pikadu ”Igraj za Kosmet”.

Mladi Za KosmetTurnir će se održati u gostoprimnici ”Arhontariki” kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa početkom u 19č.

Učešće na turniru po igraču je 4€, a prijave se vrše uoči turnira.

Kompletan prihod namijenjen je za renoviranje predškolske učionice OŠ ”Petar Petrović Njegoš” u selu Gornje Kusce kod Gnjilana, kao i za opremanje OŠ ”Jedinstvo” selo Crkolez, opština Istok na Kosovu i Metohiji.

Iz HOK “Mladi za Kosmet” pozivaju sve da se u što većem broju odazovu i svojim učešćem i donacijom pomognu u realizaciji ovog humanitarnog turnira.

Za Manastir Banjska 4.500 evra

Humanitarni omladinski klub “Mladi za Kosmet”, iz Podgorice, u toku ljeta organizovao je nekoliko akcija pomoći sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, prenosi “Dan”

U velikoj akciji opremanja trpezarije manastira Banjska prikupljeno je potrebnih 4500 evra.

Kako ističu iz ovog humanitarnog kluba, manastir Banjska, sa crkvom posvećenom Svetom arhiđakonu Stefanu, sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II  Milutina, jednog od najmoćnijih vladara dinastije Nemanjića i Balkana tog doba.

– Manastir Banjska je 520 godina bio u ruševinama, a ponovo je trudom Srpske pravoslavne crkve oživio 2004. godine, kada se u njemu okupilo monaštvo.

Manastir je odmah po osnivanju postao duhovni centar Srba na Kosovu i Metohiji – ističu iz ove organizacije.

Ova akcija koja je trajala u toku jula okupila je 130 priložnika čija su imena proslijeđena bratiji manastira radi pominjanja na liturgiji.

– Posebno želimo istaći i najveću pojedinačnu donaciju u iznosu od 1.400 evra od porodice fudbalera grčkog AEK-a Nenada Krstičića. Hvala svima koji su doprinijeli da se ova akcija uspješno realizuje, uz nadu da ćemo i u budućima pokazati solidarnost i u skladu sa svojim mogućnostima uzeti učešće – poručili su iz HOK “Mladi za Kosmet”.

Ovaj humanitarni klub će u naredna dva mjeseca, u saradnji sa Pravoslavnim bratstvom “Đurđevac” iz Budve, prikupljati novčana sredstva za manastir Draganac koji se nalazi kod Gnjilana u cilju opremanja gostoprimnice.

– Cilj ove akcije je da obezbijedimo sredstva u iznosu od 10.000 evra i na taj način pokrijemo jedan dio predviđenih radova.  “Vrh Draganac” se prvi put spominje u ravaničkoj darovnici srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića 1381. godine.

Predanje vezuje ime ovog vlastelinskog imanja u brdskom predjelu obraslom hrastovom šumom, za Draganu, ćerku Svetog kneza Lazara koja ga je od svog oca dobila u nasledstvo. Manastir, posvećen Svetim Arhangelima kod izvora celebne vode pronio je kroz istoriju Draganino ime kao i selo u blizini. Na temeljima hrama iz četrnaestog vijeka počela je 1868. godine izgradnja hrama koji do danas postoji.

Jedini je živi manastir na istoku Kosova i Metohije u oblasti Binačke Morave, rodnom kraju “čestitoga kneza” podno Novog Brda – navodi se u pozivu za ovu humanitarnu akciju.

Svi koji žele da pomognu opremanje gostoprimnice Manastira Draganac, novac mogu uplatiti na žiro račune Humanitarnog omladinskog kluba 510-93398-79 i li Pravoslavnog bratstva “Đurđevac” 565-3060-25 sa naznakom donacija.

U avgustu 6.650 evra donacija

“Dan” prenosi da je HOK “Mladi za Kosmet” pomogla još nekoliko porodica u prethodne tri humanitarne akcije.

– Za kupovinu vikendice porodici Spasić, selo Berevce kraj Štrpca, donirali su 1.500 evra, za dvije porodice iz Goraždevca i radove na kopanju bunara i sistem navodnjavanja radi proizvodnje i prodaje jagoda na porodičnom imanju 250 eura, a isto toliko novca uručeno je za kupovinu zamrzivača porodici Bukumirić iz Goraždevca. Za porodicu Ljubiše Đokića iz Tučepa kojem su vuci zaklali 23 ovce, opredijeljeno je 250 eura, a računajući i akciju opremanja gostinske trpezarije manastira Banjska prikupljeno je ukupno 6.650 evra – ističu iz ovog humanitarnog kluba.