Игуман макарије парастос

Молитве за косовске јунаке

Данас, уочи Видовдана, појале су се молитве за душе косовских јунака. Међу неизбројним именима, свештеници су спомињали и имена двојице косовских заточника друге половине 20. и почетка 21. века.

У манастиру Савина игуман Макарије одслужио је парастос за душу архимандрита Варнаве, игумана савинског упокојеног 25. јуна 2018. који је духовно изникао у Сопоћанима, замонашен у Дечанима и служио у Гориочу и Зочишту а потом у Милешеви, Михољској Превлаци и Савини. Најбоље године своје младости и снаге узидао је у косовометохијске светиње и са правом се прибројао бескрајном низу косовских заточника и духовних витезова.

Историчар и дипломата Душан Батаковић, упокојен 27. јуна 2017. од студентских дана и најранијих научних радова био је посвећен распетом Косову и Метохији. Током више деценија и преко хиљада страница научних радова писао је и сведочио истину о страдањима српског народа на свом духовном и историјском огњишту. Таквим пожртвованим радом, са пуним правом стао је раме уз раме са косовским витезовима и јунацима и златним словима се уписао у летопис Косовометохијске земље и поменике манастира, најпре Пећке патријаршије и Дечана. Данас су и над његовим гробом на Новом гробљу у Београду свештеници Радивој Панић и Милорад Средојевић отпевали задушне молитве у присуству његовог сина Марка, ћерке Олгице и изабране интелектуалне дружине на челу са проф. др Војиславом Павловићем, директором Балканолошког института САНУ, сарадника Института и професора Универзитета.

П. К.

Поводом годишњице упокојења оца Варнаве из архиве нашег Радија доносимо емисију ,,Монашко ткање на чунку живота” у којој је гост нашег Радија био блаженог спомена отац Варнава.