Iguman makarije parastos

Molitve za kosovske junake

Danas, uoči Vidovdana, pojale su se molitve za duše kosovskih junaka. Među neizbrojnim imenima, sveštenici su spominjali i imena dvojice kosovskih zatočnika druge polovine 20. i početka 21. veka.

U manastiru Savina iguman Makarije odslužio je parastos za dušu arhimandrita Varnave, igumana savinskog upokojenog 25. juna 2018. koji je duhovno iznikao u Sopoćanima, zamonašen u Dečanima i služio u Gorioču i Zočištu a potom u Mileševi, Miholjskoj Prevlaci i Savini. Najbolje godine svoje mladosti i snage uzidao je u kosovometohijske svetinje i sa pravom se pribrojao beskrajnom nizu kosovskih zatočnika i duhovnih vitezova.

Istoričar i diplomata Dušan Bataković, upokojen 27. juna 2017. od studentskih dana i najranijih naučnih radova bio je posvećen raspetom Kosovu i Metohiji. Tokom više decenija i preko hiljada stranica naučnih radova pisao je i svedočio istinu o stradanjima srpskog naroda na svom duhovnom i istorijskom ognjištu. Takvim požrtvovanim radom, sa punim pravom stao je rame uz rame sa kosovskim vitezovima i junacima i zlatnim slovima se upisao u letopis Kosovometohijske zemlje i pomenike manastira, najpre Pećke patrijaršije i Dečana. Danas su i nad njegovim grobom na Novom groblju u Beogradu sveštenici Radivoj Panić i Milorad Sredojević otpevali zadušne molitve u prisustvu njegovog sina Marka, ćerke Olgice i izabrane intelektualne družine na čelu sa prof. dr Vojislavom Pavlovićem, direktorom Balkanološkog instituta SANU, saradnika Instituta i profesora Univerziteta.

P. K.

Povodom godišnjice upokojenja oca Varnave iz arhive našeg Radija donosimo emisiju ,,Monaško tkanje na čunku života” u kojoj je gost našeg Radija bio blaženog spomena otac Varnava.