monašenje

Monašenje u manastiru Donji Brčeli posle 120 godina

Ime: 17.08.2020 MONASENJE U DONJIM BRCELIMA MONAH KOZMA; Opis: Monašenje u manastiru Donji Brčeli posle 120 godina Tip: audio/mpeg

U crkvi Svetog Nikole u manastiru Donji Brčeli, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, služio je večernju službu sa petohljebnicom. U okviru Svete službe, Mitropolit je zamonašio iskušenika Dragoljuba, koji je dobio ime Kozma po Svetom Kozmi Etolskom.

U ovom manastiru je ovo prvo monašenje u poslednjih 120 godina.

Mitropolit Amfilohije je slovom pastirske i očinske besede okrijepio prisutne, a prije svega monaha Kozmu.

”Naš Kozma je danas uzeo krst svoj i pošao za Gospodom, po riječi Gospodnjoj, obukao se u oružje pravde i primo svijeću i ikonu Gospoda koji je svjetlost svijeta, prihvativši zapovijest Gospodnju da onaj koji je Hristov svijetli na ovoj zemlji i kao takav on prosvećuje druge ljude”, rekao je Mitropolit. Novom monahu je rekao da je dobio ime Kozme ravnoapostolnog, monaha Svetogorca.

Vladika je naglasio proroštvo Svetog Kozme, koji je rekao da će doći onaj koji će osloboditi sveti grad i Svetu Sofiju. ”Daj Bože da ti kao mladi dočekaš to vrijeme ispunjenja toga proroštva Kozme Etolskog”, rekao je Mitropolit novom monahu Kozmi.

”Sveti Kozma Etolski je propovjedao Jevanđelje i do naših krajeva i njegove mošti se danas nalaze u Albaniji, u Sabornoj crkvi u Tirani”, rekao je Mitropolit i prisjetio se dijela njegovog žitija, kada je Sveti Kozma rekao narodu: ”Ako ideš putem pa sretneš anđela i sveštenika, kome ćeš se pokloniti?” na šta su svi odgovorili da će se pokloniti anđelu, a Sveti Kozma je rekao da to nije ispravan odgovor, već se treba pokloniti svešteniku.

”Sveštenik je udostojen veće časti od anđela nebeskoga. Anđeli poju Gospodu, a sveštenik služi Svetu liturgiju, prinosi tijelo i krv Hristovu i predaje narodu Božijem, njegovo služenje je svetije i blagoslovenije od anđelskog”, rekao je Mitropolit Amfilohije. Vladika je rekao da se Sveti Kozma slavi i da živi sa nama evo i ovdje do ove drevne svetinje nemanjićke, balšićke. ”I ti si dobio čast i prizvan si da poneseš krst Hristov, da služiš Gospodu, da prinosiš samoga sebe Hristu Bogu na dar”, poručio je Vladika novom monahu Kozmi.

Tijana Lekić

foto: Jovan Radović