Монашење у манастиру Светог Саве Нови Каленић 1

 Монашење у манастиру Светог Саве Нови Каленић код Канбере у Аустралији

Велика духовна радост милошћу Божијом догодила се у манастиру Светога Саве код Канбере у четвртак 30. децембра 2021. г. када наша Света Српска Православна Црква молитвено прославља успомену на светог Пророка Данила, света три младића и свете преподобномученике ђакона Авакума и Игумана Пајсија када је Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Господин Силуан постризао у расофорни монашки чин досадашњу искушеницу при манастиру Светога Саве – Николину Пеураћу, доделивши јој монашко име Гаврила по узору на небеског Архангела Гаврила, као и искушеницу Ангелину из манастира Ваведења Пресвете Богородице из сестринске Руске Православне Цркве која је добила монашко име Евгенија.

Сам чин монашења извршио је Епископ Силуан након читања Часова, а у наставку је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ Силуан уз саслужење свештеника сиднејског намесништва протојереј-ставрофор Јакова Јовића и протонамесника Бранка Василића, Немање Мрђеновића и Веселина Сворцана, уз прислужење бројних ипођакона и чтечева, као и молитвеног присуства оца Горана Ћећеза, Игуманије Ане и сестара манастира Ваведења Пресвете Богородице Руске Православне Цркве које су својим анђелским гласовима одговарали на Светој Литургији.

На овом молитвеном и духовном скупу окупио се велики број верника Српске и Руске Православне Цркве и на тај начин још једном се пројавило јединство православних народа на Петом континенту, те можемо рећи да је овај свети чин извршен на општу радост Православне Цркве на Јужној Хемисфери.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ Силуан је беседио на јеванђелску тему уз осврт на житије ових светитеља и мученика који су прослављени. У веома надахнутој беседи Епископ се обратио најпре новопостриженим монахињама речима поуке и охрабрења да истрају на путу који није лак али је спасоносан, те се захвалио Богу што је наша Црква изнедрила нове војнике Христове и истакао важност монаштва за једну Епархију, као и Цркву уопште, јер монаси су неуморни молитвеници пред Господом и духовни стражари, са жељом да се монаштво у нашој Цркви и на овим географски најудаљенијим просторима од Матице обнови и умножи.

Господ своје верне призива речима: „Ходите к мени сви који се трудите и натоварени сте, и ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе, и научите се од мене, јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим“ (Мт. 11, 28-29). Управо следећи овим речима Христовим, кроз кротост и смирење срца, чезну монаси, који се по служењу Богу, упоређују са анђелима, јер као што анђели непрестано славе Бога на небесима, исту ту славу Богу монаси узносе са земље. Зато се монашки чин и назива ангелским.

Након Свете Литургије у манастирској сали послужена је трпеза љубави где су у манастирском миру настављени Богоугодни духовни разговори на велико одушевљење верног народа.