Ждребаоник

Монашење у манастиру Ждребаоник

Име: 24. 09. 2019 Mitropolit monasenje Zdrebaonik; Опис: Монашење у манастиру Ждребаоник Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски господин др Амфилохије, синоћ у светоархангелском манастиру Ждребаоник, замонашио је послушницу Јустину, давши јој име Митродора по Светој мученици Митродори

Монахињу Митродору на монашење је привела игуманија манастира Ждребаоник мати Јустина.

Прије монашења претходила је вечерња служба са петохлебницом, коју су служили јеромонах Јустин Мреновић и ђакон Душан Биговић, уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Зековића, протојереја Предрага Катанића и протојереја Илије Зекановића у току освештавања петохлебнице.

Богослужењу су присуствовале игуманије и монахиње из манастира из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, из манастира Ћелије Пиперска, Боана Кадића, Дуљева, Ћелије Добрске, Рустова, Жупе Никшићке.

После чина монашења Митрополит Амфилохије сабранима се обратио бесједом, упутивши поуку новој монахињи Митродори, да је благослов Господњи прати у све дане живота, молитвеним заступништвом њене небеске покровитељке Свете мученице Митродоре.

Митродора, чудесна дјевојка, чудесне тјелесне и духовне љепоте која је изашла на мучеништво за Христа. Учитељ пагански, римски, тражио је од ње и њених сестара, Минодора и Нимфодора, пошто су биле чудесне љепоте, да пренесу жртве лажним боговима а он ће их удати за царске намјеснике тога времена. Оне су рекле да су одабрале најљепшега међу синовима људским – Христа Господа нашега: Једино се Њему клањамо и служимо и ми смо Његове. Таква је остала Митродора и њене сестре до смрти мученичке“, подсјетио је владика Амфилохије истакавши да је Митродора данас добила своју сљедбеницу, имењакињу.

Високопреосвећени је новој монахињи пожелио да се и кроз њу Господ прослави као што се прославио кроз њену небеску имењакињу Митродору:

Да и она у све дане свога живота, прославља Христа Бога нашега, дивнога и чудеснога у светима својим, предивнога у светим мученицима и мученицама, предивнога и чудеснога у три ове дивне дјевојке, три сестре које су се Њему принјеле на дар. “

Митрополит је истакао да је Бог и нашу Митродору послао да овдје поред ћивота Светог Арсенија себе принесе на дар Христу и да крене свим срцем и душом својом за Господом, да Њему служи и клања се у све дане живота свога.

Нека би Господ молитавама Свете мученице Митродоре укријепио и нашу нову Митродору да достојно носи то свето име и буде истинска и права дијева Христа Бога нашега, да Му служи у све дане свога живота кроз молитву, пост, послушање. Мјера послушања је мјера љубави, оне Божанске, а божанска љубав се нама јавила и открила у Христу Господу. Јавила се открила и Његовим ријечима да је дошао у овај свет не да Му служе, него да служи и не само да служи, него да живот Свој положи за народ Свој, за све људе и земаљске народе. То је звање Његово и то је звање нас хришћана, посебно оних који крену овим Божијим путем, којим је кренула наша Митродора“, закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

Потом је сестринство светоархангелског манастира Ждребаоника приредило трпезу љубави за све присутне.

Александар Вујовић