Na Cetinju proslavljena godišnjica prenosa tri svehrišćanske svetinje na Cetinje

Na Cetinju proslavljena godišnjica prenosa tri svehrišćanske svetinje na Cetinje

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u nedjelju 1. oktobra 2017. godine, uz sasluženje sveštenstva, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvu na Ćipuru na Cetinju. Preosvećeni Vladika Budimljansko-nikšićki se okupljenim vjernicima obratio riječima liturgijske propovijedi nakon čitanja začala iz Svetoh Jevanđelja.

Ovim Svetim Bogosluženjem kao i Svetim luturgijama koje je u Cetinjskom manastiru i u Vlaškoj crkvi služilo sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko-primorske, Mitropolija je proslavila 220-godišnjicu prenosa tri svehrišćanske Svetinje (Desnice Svetog Jovana Krstitelja, čestice Časnog Krsta i ikone Bogorodice Filerimske) sa Malte u Petrograd, čime je započelo njihovo dugačko putešestvije, koje se konačno završilo na Cetinju.

Ikona Bogorodice Filerimske

Novoizrađena kopija ikone Bogorodice Filerimske iz Cetinjskog manastira svečano je prenijeta u crkvu na Ćipuru, gdje je čitan Akatist posvećen Bogorodici Filerimskoj.

Ovim povodom sinoć je Preosvećeni Episkop G. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće vjernog naroda, služio Veliko bdenije u crkvi na Ćipuru.