Prepodobnomučenik Hariton

Pamtimo: Na današnji dan kidnapovan je monah Hariton (Lukić)

Ime: 15. 06. 2021 STRADANJE OCA HARITONA; Opis: Na današnji dan kidnapovan je monah Hariton (Lukić) Tip: audio/mpeg

Banjski iguman Danilo: “Otac Hariton je širio mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva“

 

Za vrijeme najnovije golgote našeg naroda na Kosovu i Metohiji, 1999. godine, mučeničkom smrću stradala su, od ruke šiptarskih terorista, dva monaha – otac Hariton iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena i otac Stefan iz manastira Budisavci kod Kline.

Otac Hariton Lukić

Svetoarhangelski monah Hariton (Lukić) je kidnapovan 15. juna 1999. godine u Prizrenu.

Njegovo obezglavljeno telo nađeno je godinu dana kasnije od strane Komisije za ekshumaciju, u selu Tusus kod Prizrena. Utvrđeno je da je glava odsečena oštrim predmetom. Kosti ruke bile su polomljene, kao i kičma, kojoj je nedostajalo nekoliko pršljenova. Odjeća je u predjelu srca bila izbodena nožem. Svoj monaški put otac Hariton (rođen 1960) započeo je u manastiru Crna Reka 1995. godine, a 1998. je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena zamonašen, što je bilo prvo monašenje u ovoj svetinji posle 550 godina.

Iguman Svetinje Svetih arhangela u Prizrenu u klisuri prizrenske Bistrice, Arhimandrit Mihailo govoreći za naš Radio o ratnim godinama stradanja našeg naroda, Svetinja i monaštva, sjetio se blaženog spomena oca Haritona, dodajući i da je, iako godina najvećeg stradanja, 1999. godina bila godina najveće ljubavi i blagodati između našeg naroda.

Grob o. Haritona

Otac Danilo iguman manastira Banjska, rođeni Prizrenac, govoreći za emisiju ,,Kosmetska kandila“ sjetio se svog djetinjstva u Prizrenu, života prije i posle ratnih stradanja u ovom gradu, govorio je i o svojim sjećanjima na mučenika monaha Haritona. Otac Danilo je među poslednjima vidio oca Haritona baš kada je krenuo na svoj poslednji zemaljski put poslušanja.

“Ne mogu opisati nevjerovatno smirenje koje je zračilo iz pogleda oca Haritona. Širio je mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva“-kaže otac Danilo.

Otac Stefan (Milenković) iguman manastira Zočište pamti stradanje našeg naroda tokom ratnih godina kada je gledao kako se pale Svetinje, kako za par dana nestaje naše istorijsko i kulturno nasleđe.

“Ljudima je za jedan dan nestajalo sve ono što su godinama, decenijama, pa čak i vijekovima sticali. Raseljavanje ljudi sa svojih vjekovnih ognjišta je ono što najupečatljivije pamtim, pored kidnapovanja i stradanja oca Haritona“- sjeća se svog sabrata otac Stefan.

Slobodanka Grdinić