Jan 2021 Arhijerejska Liturgija Na Sabor Presvete Bogorodice U Djurdjevim Stupovima 2

Na drugi dan Božića Episkop Joanikije služio u Đurđevim Stupovima

Ime: O8.01.2021 Besjeda vladike Joanikija u Djurdjevim Stupovima Drugi dan Bozica; Opis: "O8.01.2021_ Besjeda vladike Joanikija u Djurdjevim Stupovima Drugi dan Bozica". Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je na drugi dan Božića, kada naša sveta Crkva proslavlja Sabor Presvete Bogorodice, u petak 8. jaunara 2021. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Praznik Rođenja Hristovog sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije.

Danas proslavljamo Sabor Presvete Bogorodice, što je potpuno prirodno jer kada proslavljamo Rođenje Hristovo, istovremeno proslavljamo i bogomaterinstvo. Prizivamo u pomoć Presvetu Bogorodicu Koja je brza pomoćnica svim hrišćanima i sjećamo se Njenog blagodatnog zastupništva za sve nas, a posebno Njenog bogomaterinstva u kome je izatkana tajna našeg spasenja. Zato Nju Crkva proslavlja kao uzvišeniju od nebeskih sila, heruvima i serafima i pjeva o Njoj, na takav način, da je šira od nebesa zato što Nebo i Nebesa nad nebesima ne mogu obuhvatiti Boga Tvorca neba i zemlje“, rekao je Vladika.

On je dodao da se Bog, po svom snishođenju i ljubavi prema čovjeku, umanjio i smjestio u utrobu Presvete Djeve Bogorodice da bi od Nje primio ljudsku prirodu i postao kao jedan od nas.

Da bi primio naše siromaštvo, bijedu, grijehe, da bi nas oprao, očistio, obnovio, da bi nam vratio carsko dostojanstvo sinova i kćeri Božjih, da bi nas usinovio Bogu i Ocu i da bi nam darovao slobodu da zajednički, kao djeca Božja stanemo pred Boga živoga, istinitoga da Mu se obraćamo kao sinovi i kćeri Božje. Toliku blagodat donosi ovaj praznik, a ta blagodat nam je došla preko Presvete Bogorodice“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo.

Iz tog razloga, naveo je Vladika, himne Bogorodici u svim bogosluženjima zauzimaju veliki prostor, čak, podjednako se proslavlja Hristos i Presveta Bogorodica.

Ona snishodi našim nemoćima i kada izgubimo slobodu da se obraćamo Bogu neposredno, zbog naših grehova, naše pomračenosti, otuđenosti od Boga onda nam je lakše da se obraćamo Bogorodici i Svetim Božjim ugodnicima da posreduju za nas, da nas oni privedu Hristu Bogu i da umilostive Boga svojim molitvama za nas. Zbog njih će Bog pogledati i na nas, jer su oni naši zastupnici pred Njim“, besjedio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Kazao je da danas proslavljamo i Svetog pravednog Josifa Obručnika, koji je, po riječima Preosvećenog Vladike, bio čudesna ličnost.

Četrdesetak dana po rođenju, negdje posle obrezanja Hristovog, Presveta Bogorodica i Sveti pravedni Josif su ispred mača Irodovog pobjegli za Egipat. Otac Justin govori: Gledajte na smirenje ovog čovjeka; on samo služi i samo sluša šta mu javlja anđeo sa neba, ne povodi se za svojim razumom, jer je vidio da je razum ljudski ograničen. Da se poveo po svom razumu on bi otpustio Presvetu Djevu Bogorodicu kada je vidio da je ona bremenita, ali mu ga je anđeo Gospodnji predupredio, i kaže: Ono što je začeto u utrobi Njenoj to je Spasitelj svijeta, silom Duha Svetog začet Božanskim dejstvom. Potpuno se pokorio volji Božjoj i nije tražio ništa svoje, nego samo da služi tajni ovaploćenja Hristovog, da čuva djevičanstvo Presvete Djeve Bogorodice i da služi tajni spasenja roda ljudskog koja se pred njegovim očima otkrivala“, kazao je Episkop Joanikije, naglasivši da je Josif Obručnik podoban onom Josifu iz davnih vremena.

Vladika je na kraju svog obraćanja poručio vjernom narodu da se potrude da što češće prisustvuju svetim bogosluženjima, da u njima učestvuju redovno kako po Božiću i Bogojavljenju, tako i u drugim prazničnim danima.

Mnogi još ne znaju koja je blagodat i koje milosti Božje dobijaju oni koji redovno dolaze na sveta bogosluženja. Svi imamo obaveze i ne mogu svi, uvijek, da dođu na službu Božju, ali, dublje gledano, svi hrišćani su posvećeni da budu učesnici svete službe i da se ne lišavaju blagodati i učešća na svetim bogosluženjima, naročito, Svetog pričešća“, zaključio je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.