Jan 2021 Arhijerejska Liturgija Na Sabor Presvete Bogorodice U Djurdjevim Stupovima 2

На други дан Божића Епископ Јоаникије служио у Ђурђевим Ступовима

Име: O8.01.2021 Besjeda vladike Joanikija u Djurdjevim Stupovima Drugi dan Bozica; Опис: "O8.01.2021_ Besjeda vladike Joanikija u Djurdjevim Stupovima Drugi dan Bozica". Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је на други дан Божића, када наша света Црква прославља Сабор Пресвете Богородице, у петак 8. јаунара 2021. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Празник Рођења Христовог сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

Данас прослављамо Сабор Пресвете Богородице, што је потпуно природно јер када прослављамо Рођење Христово, истовремено прослављамо и богоматеринство. Призивамо у помоћ Пресвету Богородицу Која је брза помоћница свим хришћанима и сјећамо се Њеног благодатног заступништва за све нас, а посебно Њеног богоматеринства у коме је изаткана тајна нашег спасења. Зато Њу Црква прославља као узвишенију од небеских сила, херувима и серафима и пјева о Њој, на такав начин, да је шира од небеса зато што Небо и Небеса над небесима не могу обухватити Бога Творца неба и земље“, рекао је Владика.

Он је додао да се Бог, по свом снисхођењу и љубави према човјеку, умањио и смјестио у утробу Пресвете Дјеве Богородице да би од Ње примио људску природу и постао као један од нас.

Да би примио наше сиромаштво, биједу, гријехе, да би нас опрао, очистио, обновио, да би нам вратио царско достојанство синова и кћери Божјих, да би нас усиновио Богу и Оцу и да би нам даровао слободу да заједнички, као дјеца Божја станемо пред Бога живога, истинитога да Му се обраћамо као синови и кћери Божје. Толику благодат доноси овај празник, а та благодат нам је дошла преко Пресвете Богородице“, казао је Његово Преосвештенство.

Из тог разлога, навео је Владика, химне Богородици у свим богослужењима заузимају велики простор, чак, подједнако се прославља Христос и Пресвета Богородица.

Она снисходи нашим немоћима и када изгубимо слободу да се обраћамо Богу непосредно, због наших грехова, наше помрачености, отуђености од Бога онда нам је лакше да се обраћамо Богородици и Светим Божјим угодницима да посредују за нас, да нас они приведу Христу Богу и да умилостиве Бога својим молитвама за нас. Због њих ће Бог погледати и на нас, јер су они наши заступници пред Њим“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки.

Казао је да данас прослављамо и Светог праведног Јосифа Обручника, који је, по ријечима Преосвећеног Владике, био чудесна личност.

Четрдесетак дана по рођењу, негдје после обрезања Христовог, Пресвета Богородица и Свети праведни Јосиф су испред мача Иродовог побјегли за Египат. Отац Јустин говори: Гледајте на смирење овог човјека; он само служи и само слуша шта му јавља анђео са неба, не поводи се за својим разумом, јер је видио да је разум људски ограничен. Да се повео по свом разуму он би отпустио Пресвету Дјеву Богородицу када је видио да је она бременита, али му га је анђео Господњи предупредио, и каже: Оно што је зачето у утроби Њеној то је Спаситељ свијета, силом Духа Светог зачет Божанским дејством. Потпуно се покорио вољи Божјој и није тражио ништа своје, него само да служи тајни оваплоћења Христовог, да чува дјевичанство Пресвете Дјеве Богородице и да служи тајни спасења рода људског која се пред његовим очима откривала“, казао је Епископ Јоаникије, нагласивши да је Јосиф Обручник подобан оном Јосифу из давних времена.

Владика је на крају свог обраћања поручио вјерном народу да се потруде да што чешће присуствују светим богослужењима, да у њима учествују редовно како по Божићу и Богојављењу, тако и у другим празничним данима.

Многи још не знају која је благодат и које милости Божје добијају они који редовно долазе на света богослужења. Сви имамо обавезе и не могу сви, увијек, да дођу на службу Божју, али, дубље гледано, сви хришћани су посвећени да буду учесници свете службе и да се не лишавају благодати и учешћа на светим богослужењима, нарочито, Светог причешћа“, закључио је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.