Ukcg

Nagrada „Marko Miljanov“ Mitropolitu Amfilohiju

Knjiga Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) „Sveti Petar II Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“ dobitnik je književne nagrade „Marko Miljanov“ Udruženja književnika Crne Gore za 2017. godinu.

Žiri u sastavu Matija Bećković (predsjednik), Budimir Dubak (član) i Vladimir Popović (član) ovu odluku  je donio jednoglasno.

Nagrađenu knjigu objavila je IIU „Svetigora“ – Cetinje u okviru izabranih djela Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (knjiga XXIV)  u biblioteci Sveti Petar Cetinjski.

Nagrada će Mitropolitu crnogorsko-primorskom g.Amfilohiju, autoru knjige „Sveti Petar II Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“, biti uručena u utorak, 8. maja u 12 časova ispred muzeja Marka Miljanova na Medunu.

 

Tekst Obrazloženja žirija prenosimo integralno:

Udruženje književnika Crne Gore

Žiri za nagradu „MARKO MILJANOV“

Obrazloženje žirija za nagrađenu knjigu „Sveti Petar II Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“ Mitropolita Amfilohija (Radovića)

 U okviru izabranih djela Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) „Svetigora“ je 2017. godine objavila dvadeset četvrti tom, pod naslovom „Sveti Petar II Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“. U knjizi su sabrani eseji, besjede, predavanja i Žitije Svetog mitropolita Petra II – Cetinjskog pustinjaka i Lovćenskog tajnovidca.

Njegoš je izvor Amfilohijevog trajnog nadahnuća i izazova za tumačenja, koja nastaju već duže od pola vijeka, u različitim prilikama i povodima. Najraniji tekst u ovoj knjizi datira iz 1963. godine, pod naslovom „Razmišljanja nad Njegoševom Bilježnicom“. Već u tom mladalačkom radu dvadeset petogodišnji bogoslov traga za korijenima cjelokupnog Njegoševog djela, usredsređujući se, prije svega, na religijsko-filosofske dimenzije i dubine Lovćenskog tajnovidca.

Tokom više decenija, naročito otkad je naslijedio slavnu katedru crnogorskih vladika, Mitropolit Amfilohije se neprekidno vraća Njegošu, bogonadahnuto ponirući u zagonetke i tajne najvećeg srpskog pjesnika.

Nakon znamenitog djela „Religija Njegoševa“ (1911) Svetog Nikolaja Velimirovića, knjiga Mitropolita Amfilohija o Njegošu najznačajnije je djelo o religiji Cetinjskog pustinjaka. Kako i sam kaže: „Mnogo je proučavan uticaj antičke literature, antičke drame, epa i filosofije na Njegoša, ali ne bogoslužbenog i liturgijskog jezika“. I zaista, ko je pozvaniji od Mitropolita Amfilohija, i samog pjesnika i velikog bogoslova, da osvijetli najdublje izvore Njegoševog nadahnuća. On pokazuje uticaje bogoslužbene poezije i liturgije na Njegoša, koji je kao pjesnik, bogoslov i filosof nezamisliv bez Oktoiha. Mitropolit Amfilohije tu jedinstvenu religiju Njegoševu otkriva neprekidno i dosledno: od rane pjesme „Crnogorac svemogućem Bogu“ preko „Luče mikrokozma“ i „Gorskog vijenca“, do „Bilježnice“ i Testamenta. Sve kod Njegoša, i život i djelo, u znaku je blagodarnosti Gospodu.

Naročitu cjelinu u ovoj knjizi predstavlja „Žitije Svetog mitropolita Petra II – Cetinjskog pustinjaka i Lovćenskog tajnovidca“, sa troparom i kondakom. U Žitiju Mitropolit Amfilohije traga za genetskim, geografskim i duhovnim korijenima, iz kojih je iznikla i formirala se gorostasna ličnost Njegoševa. Pisac Žitija uočava kako se u „njegovoj mladoj prijemčivoj duši spaja lovćenski beskraj i Stričeva molitvenost Cetinjskog manastira, ogledani i spajani sa plavim dubinama mora, kao i odjeci podlovćenskog narodnog epa sa tajnama prirode, bogoslovlja i ljudske misli“.

Uz osnovne biografske podatke o Njegošu Mitropolit Amfilohije stavlja težište na duhovnu i književnu dimenziju Lovćenskog tajnovidca. Naročito ističe njegovo ćutanje, kad je „nadahnut neprekidnim bogomislijem, znao, u duhu molitvenih tihovatelja, kako svjedoče savremenici, dugo da ćuti… Danima je ćutao, ili gledajući tajne, ili se vraćajući od viđenja“.

Djelo Mitropolita Amfilohija „Sveti Petar II Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“ svojevrsni je mozaik, koji u obilju vrijedne literature o Njegošu zauzima jedinstveno mjesto. Zahvaljujući dubinskim tumačenjima Njegoševog ljudskog i književnog portreta Mitropolit Amfilohije predstavlja nezaobilazan putokaz za čitanje i razumijevanje remek-djela, koje Njegoša stavlja u same vrhove svjetske književnosti.

Stoga se žiri jednoglasno opredijelio da književna nagrada „Marko Miljanov“ pripadne najuglednijem članu Udruženja književnika Crne Gore, Mitropolitu Amfilohiju, čije cjelokupno, veliko djelo, oličava primjere čojstva i junaštva u današnjoj, raspetoj Crnoj Gori.