Plakat Izlozba Vitraz

Најава: Изложба „Светоносни иконостас – иконописни витраж“ у Крипти Саборног Храма

У Крпти Саборног храма Христовог Васкрсења одржаће се изложба пољског иконописца Адама Сталони – Добжанског под именом „Светоносни иконостас – иконописни витраж“.

Изложба је на програму у четвртак 15. фебруара у 19 часова, а свечано ће је отворити митрополит Амфилохије.

 

АДАМ СТАЛОНИ-ДОБРЖАЊСКИ – БИОГРАФИЈА

Адам Сталони-Добжањски рођен је 1904. године у Мену у Черњиховској губернији, источно од Кијева, на територији тадашње Руске империје (данас источна Украјина), преминуо је у Кракову 1985. године.

Овај сликар, графичар, словописац и конзерватор био је дипломац, а касније професор Академије лепих уметности у Кракову. Своју четкицу је готово искључиво користио у служби Цркве. Иза себе је оставио 32 полихромије и композиције витража у 37 храмова разних религија – укупно више од 200 прозора и 1 000 м2 витража, као и мање композиције мозаика и икона. Радио је за православну, католичку и евангелистичку цркву.

Због одбијања да као агент у редовима цркве сарађује са комунистичком Државном безбедношћу избрисан је одлуком комунистичке цензуре са листа пољске културе. Од 1963. до много година након смрти 1989. на њега се примењивала безусловна забрана објављивања, приређивања изложби, путовања у иностранство и академске каријере.
Породично порекло је овог уметника сместило у простор преплитања византијске и латинске културе и духовности. Мајка, Украјинка (древно)православне вере, и отац, Пољак католик, одгајили су свог најстаријег сина у духу поштовања обе, источне и западне, хришћанске традиције. Одлуком оца – католика – Адам Сталони-Добжањски крштен је по православном обреду, који је одиграо велику улогу у његовој уметничкој свести и усмерио је према иконописању.

Н.П.