Plakat Izlozba Vitraz

Najava: Izložba „Svetonosni ikonostas – ikonopisni vitraž“ u Kripti Sabornog Hrama

U Krpti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja održaće se izložba poljskog ikonopisca Adama Staloni – Dobžanskog pod imenom „Svetonosni ikonostas – ikonopisni vitraž“.

Izložba je na programu u četvrtak 15. februara u 19 časova, a svečano će je otvoriti mitropolit Amfilohije.

 

ADAM STALONI-DOBRŽANJSKI – BIOGRAFIJA

Adam Staloni-Dobžanjski rođen je 1904. godine u Menu u Černjihovskoj guberniji, istočno od Kijeva, na teritoriji tadašnje Ruske imperije (danas istočna Ukrajina), preminuo je u Krakovu 1985. godine.

Ovaj slikar, grafičar, slovopisac i konzervator bio je diplomac, a kasnije profesor Akademije lepih umetnosti u Krakovu. Svoju četkicu je gotovo isključivo koristio u službi Crkve. Iza sebe je ostavio 32 polihromije i kompozicije vitraža u 37 hramova raznih religija – ukupno više od 200 prozora i 1 000 m2 vitraža, kao i manje kompozicije mozaika i ikona. Radio je za pravoslavnu, katoličku i evangelističku crkvu.

Zbog odbijanja da kao agent u redovima crkve sarađuje sa komunističkom Državnom bezbednošću izbrisan je odlukom komunističke cenzure sa lista poljske kulture. Od 1963. do mnogo godina nakon smrti 1989. na njega se primenjivala bezuslovna zabrana objavljivanja, priređivanja izložbi, putovanja u inostranstvo i akademske karijere.
Porodično poreklo je ovog umetnika smestilo u prostor preplitanja vizantijske i latinske kulture i duhovnosti. Majka, Ukrajinka (drevno)pravoslavne vere, i otac, Poljak katolik, odgajili su svog najstarijeg sina u duhu poštovanja obe, istočne i zapadne, hrišćanske tradicije. Odlukom oca – katolika – Adam Staloni-Dobžanjski kršten je po pravoslavnom obredu, koji je odigrao veliku ulogu u njegovoj umetničkoj svesti i usmerio je prema ikonopisanju.

N.P.