Svetigora Br 269

Najava: Prikaz velikoposnog izdanja „Svetigore“

Prikaz velikoposnog izdanja „Svetigore“ – Pripremite haljine duše svoje

 

U danima Časnog posta iz štampe je izašao novi broj „Svetigore“, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske. Tematika je u skladu sa pripremom i iščekivanjem najvećeg hrišćanskog praznika. Pa tako prvi naslov glasi „Udostoj nas da u čistoti pređemo poprište posta“. To je besjeda koju je Njegovo  visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije izgovorio na Nedjelju praštanja 2017. godine. Poprište Velikog posta sa Strasnom sedmicom traje sedam nedjelja, od kojih svaka ima svoje ime i svoju posebnost. O petoj nedjelji Časnog posta „O nedjelji Svete Marije Egipćanke“ piše sveštenik Andrej Filips. Velikom postu su prilagođene službe sa posebnim velikoposnim pjesmama. Boljem razumijevanju velikoposnih pjesama svakako može doprinijeti tumačenje đakona Pavla Lješkovića „Pjesme Velikog posta“. Na kraju velikoposnog dviga  je cilj – Vaskrs, kao konačni cilj postojanja, ili kako kaže naslov bogoslovskog eseja sveštenika Lorensa Farlija „Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka“.

Uz velikoposne teme ovaj broj je svoje stranice posvetio velikom jubileju – 900 godini postojanja Crkve Svetog Nikole na Luštici ili „Hramu javljanja Božje ljubavi“, kako glasi reportaža o proslavi, na kojoj je govorio Jovan Stojković, čija besjeda je integralno zastupljena u časopisu. A o tom centru sabiranja Luštičana piše i Olivera Balaban.  

Već smo u iščekivanju Vaskrsa, a  Božić ili „praznik neprolazne vječne svjetlosti“ i januarski praznici tek što su prošli. Proslave Božića, Bogojavljenja i Savindana u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj opisuje Rajo Vojinović. A takođe se možete informisati kako su savindanske svečanosti izgledale širom vaseljene. Crnom Gorom je ove godine prvi put prošla svetosavska litija – Blagoslov Svetog oca Save sa Savinim relikvijama. Povodom dolaska tih relikvija na Cetinje besjedio je vladika Amfilohije „Živo prisustvo živoga Svetoga oca Save našega“. Pored te besjede, publikovana je i besjeda koju je na centralnoj Svetosavskoj akademiji u Podgorici izgovorio Živojin Rakočević „U žaru spaljenih kosovskih hramova tinjao je i Sveti Sava“.

U rubrici koja je posvećena čudotvornim ikonama Majke Božje, u ovom broju čitate o Ikoni Presvete Bogorodice Državne, koja se praznuje u martu mjesecu. Tu je poslednji dio apologetike Milana Cerovine „Tvoje je Slovo sve iz ničega stvorilo“, drugi dio teksta iz istorije „Pop Đoko Pejović, komandir sa Grahova i diplomata o svom ruhu i kruhu“. Slijede osvrt „Vojislav“ protojereja-stavrofora Gojka Perovića, kao i dva prikaza. Jedan je prikaz zbornika „Stvaralački fenomen Radovan Bećirović Trebješki“ koji potpisuje mr Smilja Vlaović i drugi prikaz knjige „Od Kosova do Jadovna”, koji daje protojerej-stavrofor Velibor Džomić. Preko putopisa protojerej-stavrofor Obren Jovanović upoznaće čitaoce sa svetinjama Rumunije. U rubrici poezija našli su se stihovi Ranka Đinovića i Mića Živojinovića.

„Svetigora“ je objavila saopštenje sa bratskog sabranja Mitropolije crnogorsko primorske, kao i reagovanje Mitropolije crnogorsko-primorske „Mitropolitova riječ – pastirska riječ egzarha sveštenog trona pećkoga“ povodom napada na Njegovo visokopreosveštenstvo od strane saradnika predsjednika Srbije.

Na samom kraju su hronike iz svijeta, pomjesnih crkava, otačastvene crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske. Izdvojena je reportaža o proslavi 140 godina oslobođenja Bara od Turaka i reportaža o osvećenju temelja paraklisa Novomučenicima jasenovačkim u Jasenovcu.

M.Ž.

“Svetigora” broj 269.  Pdf