Plakat Za Litiju Sveti Simeon

Najava: Proslava praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici

Predstavljanjem knjige „Zadužbine Kosova“, Svetom arhijerejskom liturgijom, prazničnom Litijom i svečanom duhovnom akademijom u Podgorici će 2. i 3. marta biti proslavljen praznik prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, današnjoj Podgorici.

Promocija knjige „Zadužbine Kosova“ održaće se u kripti sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u petak, 2. marta, nakon večernje službe, sa početkom u 19 časova.

Govoriće: Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, gospoda Episkopi raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije, istoričar Miloš Ković i protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

U subotu, 3. marta Mitropolit Amfilohije će sa više Arhijereja naše Crkve u hramu Hristovog Vaskrsenja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova.

Nakon Liturgije, ulicama Podgorice će se, od Sabornog hrama do Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču kretati tradicionalna Svetosimeonovska litija.

Potom će na Nemanjinom gradu biti priređena praznična akademija na kojoj će prazničnu besjedu izgovoriti istoričar Miloš Ković.