siniša

Nastavak progona sveštenstva: Umjesto čestitke povodom slave grada, bjelopoljskim sveštenicima uručeni pozivi za saslušanje

U Centar bezbjednosti Bijelo Polje, danas 13. jula, na informativni razgovor, u svojstvu građanina, pozvan je protojerej-stavrofor Siniša Janković, paroh zatonsko-brzavski i ivanjski. Razlog za to je auto-litija, koja je u nedjelju, 12. jula krenula iz Berana ka Bijelom Polju, povodom slave grada i bjelopoljskog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, iako pri tom nijesu prekršene propisane zdravstvene mjere.

Otac Siniša u izjavi datoj službeniku CB Bijelo Polje navodi da je za auto-litiju, koja se kretala iz Berana ka Bijelom Polju, saznao preko društvenih mreža, te da je i sam, budući svešteno lice, krenuo ka Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, ali je zaustavljen u mjestu Rakonje. Od službenika policije on je tražio pismeno ovlašćenje kojim se od nadležnih organa zabranjuje kretanje, ali isto nije dobio. Sveštenik Janković smatra da je tim činom prekršeno osnovno ljudsko pravo o slobodi kretanja, zagarantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode kretanja.

„Prilikom puta od Zatona do Rakonja, saobraćaj se odvijao bez ikakvih problema. Uprava policije koja je bez ikakvih osnova zaustavila kako mene, tako i ostale u koloni, dovela je u opasnost zdravlje i život građana, koji su 15 minuta nakon zaustavljanja od strane policije, izašli iz svojih vozila zbog ugrožavanja slobode kretanja. Uprava policije, u ovom slučaju, je nesavjesno obavljala svoju dužnost“, izjavio je otac Siniša.

On dodaje, da su ljudi, koji su samoinicijativno krenuli ka Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, samo željeli da, poštujući mjere NKT-a i ne izlazeći iz svojih automobila, obilježe slavu hrama i grada, jer im zbog epidemiološke situacije nije omogućeno da prusustvuju službama. Međutim, ni to im je bilo dozvoljeno, a po mišljenju zatonskog paroha, o. Siniše, Uprava policije je prekršila Ustav Crne Gore i dovela u pitanje zdravlje građana.

Još jednom napominje da nije organizovao, niti pozivao ikoga da mu se pridruži, te da ničim nije prekršio mjere NKT-a, niti ugrozio živote i zdravlje ljudi.

Nakon što je protojerej-stavrofor Siniša Janković, poslije dvoipočasovnog zadržavanja, napustio CB Bijelo Polje, na informativni razgovor je pozvan i sveštenik Milosav Jovanović, paroh bjelopoljski.

Senka Čolović Šumić