синиша

Наставак прогона свештенства: Умјесто честитке поводом славе града, бјелопољским свештеницима уручени позиви за саслушање

У Центар безбједности Бијело Поље, данас 13. јула, на информативни разговор, у својству грађанина, позван је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски. Разлог за то је ауто-литија, која је у недјељу, 12. јула кренула из Берана ка Бијелом Пољу, поводом славе града и бјелопољског Храма Светих апостола Петра и Павла, иако при том нијесу прекршене прописане здравствене мјере.

Отац Синиша у изјави датој службенику ЦБ Бијело Поље наводи да је за ауто-литију, која се кретала из Берана ка Бијелом Пољу, сазнао преко друштвених мрежа, те да је и сам, будући свештено лице, кренуо ка Цркви Светих апостола Петра и Павла, али је заустављен у мјесту Ракоње. Од службеника полиције он је тражио писмено овлашћење којим се од надлежних органа забрањује кретање, али исто није добио. Свештеник Јанковић сматра да је тим чином прекршено основно људско право о слободи кретања, загарантовано Уставом Црне Горе и Конвенцијом о заштити људских права и слободе кретања.

„Приликом пута од Затона до Ракоња, саобраћај се одвијао без икаквих проблема. Управа полиције која је без икаквих основа зауставила како мене, тако и остале у колони, довела је у опасност здравље и живот грађана, који су 15 минута након заустављања од стране полиције, изашли из својих возила због угрожавања слободе кретања. Управа полиције, у овом случају, је несавјесно обављала своју дужност“, изјавио је отац Синиша.

Он додаје, да су људи, који су самоиницијативно кренули ка Храму Светих апостола Петра и Павла, само жељели да, поштујући мјере НКТ-а и не излазећи из својих аутомобила, обиљеже славу храма и града, јер им због епидемиолошке ситуације није омогућено да прусуствују службама. Међутим, ни то им је било дозвољено, а по мишљењу затонског пароха, о. Синише, Управа полиције је прекршила Устав Црне Горе и довела у питање здравље грађана.

Још једном напомиње да није организовао, нити позивао икога да му се придружи, те да ничим није прекршио мјере НКТ-а, нити угрозио животе и здравље људи.

Након што је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, послије двоипочасовног задржавања, напустио ЦБ Бијело Поље, на информативни разговор је позван и свештеник Милосав Јовановић, парох бјелопољски.

Сенка Чоловић Шумић