Manastir Stanjevici

Навршила се година дана од великог освећења манастира Стањевићи

Име: 22. 09. 2019 Otac Pavle Kondic; Опис: Навршила се година дана од великог освећења манастира Стањевићи Тип: audio/mpeg

Навршила се година дана од великог освећења манастира Стањевићи који је од празника Мале Госпојине богатији за збирку од 55 примјерака кристала и минерала из рудника Трепча на Косову

Манастир Стањевићи код Будве прославио је литургијски у недјељу 22. септембра годишњицу великог освећења ове Светиње, рекао је за Радио ,,Светигору“ монах др Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи.

Дан раније празник Рођења Мајке Божије свечано и молитвено је прослављен у овој Светој обитељи Светом литургијом и благосиљањем славског колача који је принио протомајстор архитекта Слободан Драговић са супругом Миром.

Према ријечима монаха Павла радост празника увеличана је литургијским крштењем дјетета Луке-Јоакима и појањем монахиња из манастира Дуљево у Паштровићима.

Поучном литургијском бесједом сабране је поздравио игуман ове Свете обитељи Архимандрит Јефрем (Дабановић).

Након вечерње службе Ризници манастир Стањевићи уручен је веома вриједан дар, који ће остати уписан златним словима у списима манастира Стањевићи.

Дародавац инг. Светозар Мићковић, рођен у Пећи 1928. године и крштен у Пећкој Патријаршији исте године, приложио је Стањевићима збирку од 55 примјерака кристала и минерала средњевјековног рудника Трепча на Косову, које је својом руком вадио и чувао, и још неколико драгоцјених предмета.

Вриједност овог дара има материјалну али надасве има символичну вриједност јер је управо од ових руда прављено олово којим су покриване задужбине српских краљева и царева, ливено гвожђе од кога је ковано оружје за Маричку и Косовску битку, топљено сребро и злато од кога је кован српски средњевјековни новац.

Након примопредаје ових вриједних дарова, који су предати игуману стањевићком Јефрему, одржана је промоција двије књиге архитекте Андрије Маркуша: “Његош као архитекта рекорди и анатеме“ и “Сакрална архитектура Слободана Драговића, капела у Старој Пазови и манастир Стањевићи“.

Скуп је благословио игуман Јефрем, а отворила мр Луција Ђурашковић директор ЈУ ,,Музеји и глаерије Будве“, док су о књигама говорили арх. Павле Поповић, арх. Милета Бојовић, скулптор проф. др Драган Раденовић, арх. Слободан Драговић и аутор арх. Андрија Маркуш.

Ову културну свечаност предивним појањем увеличали су ђаци Цетињске богословије.