Manastir Stanjevici

Navršila se godina dana od velikog osvećenja manastira Stanjevići

Ime: 22. 09. 2019 Otac Pavle Kondic; Opis: Navršila se godina dana od velikog osvećenja manastira Stanjevići Tip: audio/mpeg

Navršila se godina dana od velikog osvećenja manastira Stanjevići koji je od praznika Male Gospojine bogatiji za zbirku od 55 primjeraka kristala i minerala iz rudnika Trepča na Kosovu

Manastir Stanjevići kod Budve proslavio je liturgijski u nedjelju 22. septembra godišnjicu velikog osvećenja ove Svetinje, rekao je za Radio ,,Svetigoru“ monah dr Pavle Kondić sabrat manastira Stanjevići.

Dan ranije praznik Rođenja Majke Božije svečano i molitveno je proslavljen u ovoj Svetoj obitelji Svetom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača koji je prinio protomajstor arhitekta Slobodan Dragović sa suprugom Mirom.

Prema riječima monaha Pavla radost praznika uveličana je liturgijskim krštenjem djeteta Luke-Joakima i pojanjem monahinja iz manastira Duljevo u Paštrovićima.

Poučnom liturgijskom besjedom sabrane je pozdravio iguman ove Svete obitelji Arhimandrit Jefrem (Dabanović).

Nakon večernje službe Riznici manastir Stanjevići uručen je veoma vrijedan dar, koji će ostati upisan zlatnim slovima u spisima manastira Stanjevići.

Darodavac ing. Svetozar Mićković, rođen u Peći 1928. godine i kršten u Pećkoj Patrijaršiji iste godine, priložio je Stanjevićima zbirku od 55 primjeraka kristala i minerala srednjevjekovnog rudnika Trepča na Kosovu, koje je svojom rukom vadio i čuvao, i još nekoliko dragocjenih predmeta.

Vrijednost ovog dara ima materijalnu ali nadasve ima simvoličnu vrijednost jer je upravo od ovih ruda pravljeno olovo kojim su pokrivane zadužbine srpskih kraljeva i careva, liveno gvožđe od koga je kovano oružje za Maričku i Kosovsku bitku, topljeno srebro i zlato od koga je kovan srpski srednjevjekovni novac.

Nakon primopredaje ovih vrijednih darova, koji su predati igumanu stanjevićkom Jefremu, održana je promocija dvije knjige arhitekte Andrije Markuša: “Njegoš kao arhitekta rekordi i anateme“ i “Sakralna arhitektura Slobodana Dragovića, kapela u Staroj Pazovi i manastir Stanjevići“.

Skup je blagoslovio iguman Jefrem, a otvorila mr Lucija Đurašković direktor JU ,,Muzeji i glaerije Budve“, dok su o knjigama govorili arh. Pavle Popović, arh. Mileta Bojović, skulptor prof. dr Dragan Radenović, arh. Slobodan Dragović i autor arh. Andrija Markuš.

Ovu kulturnu svečanost predivnim pojanjem uveličali su đaci Cetinjske bogoslovije.