Otac Jovan Radovic

Nedjelja Pravoslavlja u ostroškoj svetinji

Ime: 17.03.2019 NEDELJA PRAVOSLAVLJA O. Jovan Radovic Ostrog; Opis: Nedjelja Pravoslavlja u ostroškoj svetinji Tip: audio/mpeg

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta, posvećenu pobjedi Pravoslavlja, 17.marta 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Gerasima Jordanskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej Jovan Radović podgorički paroh, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije i Zosima. Uz učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, uznošene su molitve Gospodu, a prije pričeščivanja vjernih, koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitveno pripremali, o. Jovan je pročitao Sinodik pravoslavlja, koji se čita u Nedjelju Pravoslavlja. Na kraju Svete Liturgije sabranima je praznik čestitao o. Jovan, koji je podsjetio da svaka nedjelja Vaskršnjeg posta ima svoj naziv, odnosno da je svaka posvećena ili nekom velikom događaju ili nekom svetitelju.

Otac Jovan je savjetovao vjerne kako treba da poste Vaskršnji post i naglasio da je post zapravo nešto najbolje za obnovu i preporod i duše i tijela ljudskog. Zajedničarenje sabranih je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.