Владика Јоаникије

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора прослављена у Ђурђевим Ступовима

Име: 31. 05. 2020 Vladika Joanikije Stupovi; Опис: Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора прослављена у Ђурђевим Ступовима Тип: audio/mpeg

У седму недјељу по Васкрсењу – Светих отаца Првог васељенског сабора, 31.маја 2020. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима.

Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, подсјетивши да су Свети оци Првог васељенског сабора, који су услиједили послије Светих апостола, одбранили праву, истиниту вјеру проповједајући дјело Божје, свједочећи оно што су њима посвједочили апостоли и то се продужава до дана данашњег.

“То су велике, дубоке тајне, то су живи извори на којима се напајају жедне душе, јер то нијесу обични догађаји, него су то божанска дјела која имају вјечно дејство, вјечну обнављајућу силу. Када је један даровит, али погрешно усмјерен и горд човјек Аријел, био је свештеник, па је почео погрешно да учи о Светој Тројици, о Христу, тада су се Свети оци Првог васељенског сабора састали у Никеји, у вријеме цара Константина, да расправе ту ствар. Цар Константин се није мијешао како ће да се одлучи, него како одлуче епископи, па су Свети оци, међу њима Свети Атанасије Велики, Свети Николај Мирликијски, Свети Спиридон, велики Божји угодници су нашу вјеру изразили на један нови стари начин. Тако се то продужавало кроз вјекове, увијек је било искушења или унутар Цркве или оних која су долазила споља“, казао је Владика Јоаникије.